Britse regering wil tijdelijk geen douaneheffingen invoeren na brexit 

Er komt een tijdelijke regeling die ervoor zorgt dat op een groot deel van de ingevoerde goederen geen douanerechten geheven zullen worden. Die regeling komt er in het geval van een no-deal. Dat heeft de Britse regering bekendgemaakt. Deze noodregeling zal twaalf maanden geldig zijn in afwachting van een vaste douaneregeling. 

The Temporary Tariff Regime, zo heet het tijdelijke plan van de Britse regering om geen douanerechten te heffen op 87 procent van de ingevoerde goederen. Dit plan zal er komen als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt zonder akkoord (no-deal) op 29 maart. Zo wil de Britse regering plotse prijsstijgingen voorkomen. Die zouden een groot deel van de Britse bevolking namelijk zwaar treffen.

Bepaalde importheffingen zullen wel behouden worden, maar dit geldt enkel voor gevoelige bedrijfstakken, aldus de Britse staatssecretaris voor Handel, George Hollingbery. De producten waarvoor er wél een heffing zou komen, zijn onder meer bepaalde landbouwproducten en afgewerkte auto’s.

Er werd ook bekend gemaakt dat er tijdelijk geen grenscontroles zullen uitgevoerd worden aan de grens tussen Ierland en het Britse gebiedsdeel Noord-Ierland. Vrijwel alle import in Noord-Ierland zal ook vrij van tarieven zijn.  

Het plan zou producten uit landen buiten de Europese Unie bevoordelen. Omdat het Verenigd Koninkrijk tot nog toe een lidstaat van de EU is, is alle import van het vasteland nu tariefvrij. Dat aandeel zal dus dalen tot 87 procent. Slechts 56 procent van de producten uit derde landen is momenteel tariefvrij. Dat aandeel zou stijgen tot 92 procent in het tijdelijke plan.

De EU reageert

De Europese Commissie wil nagaan of dit plan wel overeenkomt met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zij stelt zich vragen bij het verschil in behandeling tussen de handel tussen Ierland en Noord-Ierland enerzijds en de handel met de rest van de Europese Unie anderzijds. Ook wil de Europese Unie haar normale handelsregime met een derde land toepassen op het Verenigd Koninkrijk. Zo wil de EU haar imago van een betrouwbare handelspartner veilig stellen voor de rest van de wereld. 

Meest gelezen