Brussel zakt met één plaats op lijst van meest leefbare steden

Brussel boet opnieuw één plaats in op de lijst van meest leefbare steden ter wereld. De Belgische hoofdstad belandt daarmee op de 28e stek. Op vlak van veiligheid heeft Brussel fors aan aantrekkingskacht verloren. Wenen voert voor het tiende jaar op rij de ranking aan, op de voet gevolgd door Zürich.

Adviesbureau Mercer stelt elk jaar de "Quality of Living ranking" op, een soort "leefbaarheidslijst" van 231 steden, voor bedrijven die expats willen uitsturen.

Wenen (Oostenrijk) en Zürich (Zwitserland) staan op plaats 1 en 2. Op een gedeelde derde plaats prijken Auckland (Nieuw-Zeeland), München (Duitsland) en Vancouver (Canada). De top tien van de levenskwaliteitranking wordt vervolledigd door Düsseldorf (Duitsland) en Frankfurt (Duitsland), Kopenhagen (Denemarken), Genève (Zwitserland) en Bazel (Zwiterland). Ook goed leven is het in Sydney en Amsterdam, die beide de elfde plaats delen. Brussel bezet dus de 28te stek, vlak na Stuttgart (Duitsland) en net voor Adelaide (Australië).

Helemaal onderaan, op nummer 231, bengelt Bagdad, al heeft de Iraakse stad volgens de onderzoekers heel wat vooruitgang geboekt op vlak van veiligheid en gezondheidszorg. Op de voorlaatste plaats staat Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, net achter Sanaa in Jemen.

Persoonlijke veiligheid

Dit jaar is er ook een aparte ranking waarin de persoonlijke veiligheid van individuen in de steden onder de loep wordt genomen. Een twijfelachtige vermelding hier is er voor Brussel (47), dat de afgelopen vijftien jaar volgens de makers van de index samen met Athene (102) de sterkste achteruitgang van alle West-Europese landen heeft geboekt. Als verklaring voor die neergang schuiven de onderzoekers de recente terreuraanslagen in ons land naar voor.

Meest gelezen