Californië schort uitvoering doodstraf voor onbepaalde tijd op

In Californië gaat gouverneur Gavin Newsom de uitvoering van de doodstraf voor onbepaalde tijd opschorten. Dat is goed nieuws voor de meer dan 700 gedetineerden die wachten op hun executie. 

De nieuwe Democratische gouverneur van Californië, Gavin Newsom, zal vandaag een moratorium aankondigen van de uitvoering van de doodstraf.  Hij gaat een decreet ondertekenen dat verbiedt dat iemand een dodelijke injectie kan krijgen. Ook de executiekamer in de gevangenis van San Quentin nabij San Francisco wordt gesloten. 

Gouverneur Newsom vindt het immoreel om iemand opzettelijk te doden. Hij zegt dat het misdadigers niet afschrikt en buitensporig veel geld kost. Sinds 1978 heeft de staat 5 miljard dollar uitgegeven aan de zogenoemde "death row" of dodengang, waar gedetineerden wachten op hun executie. Newsom laat zich leiden door zijn katholieke geloof in zijn felle tegenstand tegen de doodstraf. 

Het is van 2006 geleden dat er in Californië nog iemand werd terechtgesteld, onder gouverneur Schwarzenegger. Toen kreeg een 76-jarige moordenaar een dodelijke injectie. Sinds de Amerikaanse staat de doodstraf opnieuw invoerde in 1978 zijn 13 gedetineerden terechtgesteld. 79 anderen stierven een natuurlijke dood in de dodengang en 26 anderen maakten zelf een eind aan hun leven. 

Voorloper en achterloper

Californië is niet de eerste staat die de doodstraf opschort. De Republikeinse gouverneur van Illinois was de eerste in 2000, later volgden Pennsylvania, Washington en Oregon. Maar er zijn  ook al 20 andere staten die de doodstraf uit hun wetgeving hebben geschrapt. De Amerikaanse mensenrechten­organisatie Human Rights Watch feliciteert de gouverneur. 

De gouverneur toont moed en gezag door een eind te maken aan een gruwelijke, dure en onrechtvaardige praktijk.

Alison Parker, Human Rights Watch

In de Californische gevangenissen zit een kwart van alle Amerikaanse gedetineerden die ter dood zijn veroordeeld. Van die 737 hebben er 25 alle beroepsmogelijkheden uitgeput. Een van hen is Richard Davis, die een meisje van twaalf ontvoerde en wurgde.  In 2016 stemden de kiezers voor een snellere toepassing van de doodstraf, om de wachttijd te verkorten.  Enkele advocaten stonden achter dat referendum. Maar ze zeggen dat er nu weinig in te brengen is tegen het decreet van de gouverneur. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen