Hacksystemen om "keyless auto" te stelen snel en gemakkelijk online verkrijgbaar

Hacksystemen waarmee dieven "keyless auto’s" kunnen stelen, zijn vrij snel en makkelijk online te verkrijgen. De apparatuur gaat alleen op bij auto’s waar geen contactsleutel nodig is om de deuren te openen. Dat de systemen zo makkelijk verkrijgbaar zijn, blijkt uit de eerste aflevering van het nieuwe Eén-programma "Factcheckers". In dezelfde aflevering werd ingegaan op gezondheidsklachten door urine in zwembaden én of je af kunt vallen door tequila te drinken.

De bewuste "keyless auto’s" kunnen gestolen worden door de sleutel op afstand te kopiëren, terwijl een ander de motor start en er met de wagen vandoor gaat. Deze dieventruc heet "man in the middle attack" (MITM) en is vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Europa. Een van de dieven staat in de buurt van de sleutel en met een versterker stuurt hij het signaal van die sleutel door naar de andere dief, die naast de auto staat. Vervolgens stapt de dief in en rijdt hij ervandoor. 

Zo werkt een "keyless auto":

Videospeler inladen...

Duizend euro

De presentatoren van het programma kregen allereerst een aanbod om voor zesduizend euro een hacksysteem te kopen. Ze kwamen met verkopers in contact door de makers van een YouTube-uitleg over het bewuste systeem te achterhalen en te contacteren. Ze zijn niet ingegaan op het voorstel, maar het laat wel zien hoe snel op internet de bewuste apparatuur te verkrijgen is.

De tv-makers gingen vervolgens een stap verder. Op een parkeerplaats in Nederland kochten ze voor duizend euro een zender waarmee op afstand de autodeuren van de “keyless auto” geopend kunnen worden. Op een parkeerplaats werd vervolgens door de makers bij wijze van proef ingebroken in de wagens, met succes. Deuren gingen makkelijk open en met de wagen kon zo weggereden worden. 

Zo werd het hacksysteem gekocht:

Videospeler inladen...

IJzerdraad

Ook laat het programma zien dat met enkele elektriciteitskabels hacksystemen worden gemaakt om er met "keyless auto’s" vandoor te gaan. Het begin van de ijzerdraadrol wordt bij de ingang van een auto gehouden, terwijl een ander op afstand de autosleutel bij de rol ijzerdraad houdt. De auto maakt al snel contact, waarna de motor gestart kan worden en dieven ermee weg kunnen rijden.

Bekijk hieronder hoe de truc met de elektriciteitskabels werkt:

Videospeler inladen...

Om te voorkomen dat uw "keyless auto" wordt gehackt, kunt u het beste het "keyless-systeem" uit laten schakelen bij de garage. 

Urine en zwemmen

Een ander experiment: volgens diverse artikelen zou je van urine in zwembaden ademhalings- en longproblemen kunnen krijgen en is het erg ongezond. Fabel of fictie? Het programma kreeg een zwembad bereid waar de zuiveringsinstallatie even uit mocht, terwijl proefpersonen in het water moesten plassen.

Na het zwemmen in het bad kregen ze wel wat rode ogen, maar gevaarlijk is het volgens onderzoekers zeker niet. Urine in een zwembad is dus niet gevaarlijk, maar laat dit geen uitnodiging zijn om er vrijuit te plassen.

Bekijk hier wat urine in zwemwater met je huid en ogen doet:

Videospeler inladen...

Tequila-dieet

Ook werden andere feiten en fabels in het programma onderzocht. Zo werd er ingegaan op de suikers in tequila. Het alcoholische drankje werd volgens verschillende media voorgeschreven als dieet. De suikers die het drankje zouden bevatten, hielpen volgens de nieuwsartikelen om af te vallen.

Het programma contacteerde een dokter in biochemie die onderzoek deed naar het alcoholische drankje. Uit haar onderzoek blijkt echter dat de suikers in het drankje veranderen in alcohol en dat dat dus geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het programma laat maar weer eens zien dat het een fabeltje is.

Bekijk hier het gesprek met de wetenschapster:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de volledige uitzending van "Factcheckers":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen