Kompass Klub in Gent moet op bevel van burgemeester De Clercq vier maanden dicht

Kompass Klub in Gent moet vier maanden dicht. Dat heeft burgemeester Matthias De Clercq beslist. De nachtclub noemt de beslissing "compleet buiten proportie". 

Burgemeester De Clercq (Open VLD) bevestigt met een schriftelijke mededeling het bericht in Het Nieuwsblad: "Na beoordeling van het gehele dossier heb ik beslist om ten aanzien van Kompass Klub een verplichte en volledige sluiting van 4 maanden als bestuurlijke maatregel op te leggen."

"Deze maatregel komt op basis van ernstige aanwijzingen dat er zich in Kompass Klub  herhaaldelijke illegale druggerelateerde activiteiten voordoen, waardoor de openbare rust en veiligheid in het gedrang komt. Deze tijdelijke sluiting moet Kompass Klub toelaten haar organisatie te versterken en te professionaliseren zodat het haar plaats in het Gentse nachtleven verder kan bestendigen. Na 2 maanden is er de mogelijkheid voor Kompass Klub om door middel van een nota aan te tonen welke initiatieven werden ondernomen om op een verantwoorde en aanvaardbare manier verder uit te baten, waarna de situatie kan worden geëvalueerd en de maatregel eventueel kan worden heroverwogen.”

Kompass Klub noemt de beslissing "compleet buiten proportie" en benadrukt dat ze altijd een goede verhouding gehad hebben met de politie en met de stad.  

(lees verder onder de Facebookpost)

"Kompass is heel veel gecontroleerd en hoe meer je controleert, hoe hoger de cijfers", reageert Jens Grieten van Kompass bij Het Nieuwsblad. "Van de 23 dealers die hier zijn opgepakt, waren er 18 op aangeven van het personeel van Kompass. Dan zeggen dat dit een plaats is waar zomaar drugs kunnen worden gebruikt, is veel te kort door de bocht.”

De club gaat op zoek naar een oplossing en overweegt om in beroep te gaan tegen de beslissing. Grieten vraagt zich ook luidop af of de club nog een toekomst heeft in Gent.  Bezoekers van de club uiten op Twitter hun ongenoegen over de beslissing van burgemeester De Clercq. 

De club werd het voorwerp van een onderzoek nadat eind januari een medewerker overleden is. Volgens het parket was het overlijden gerelateerd aan "een bijzonder hoge dosis MDMA in combinatie met een voorafgaande gevoeligheid of medische voorgeschiedenis".

Meest gelezen