wikipedia

"Kostbaar kunstwerk" van Pieter Brueghel de Jonge gestolen in Italië: dieven zélf in de val gelokt

Een kunstroof die volgens plan verloopt, althans als je het vanuit het standpunt van de dieven bekijkt. In de nacht van dinsdag op woensdag slaagden ze er probleemloos in aan de haal te gaan met "De Kruisdraging", een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638), in een kerk in een dorpje in het noorden van Italië. "Van onschatbare waarde", vertelde de burgemeester toen de inbraak vastgesteld werd. Uren later bleek het allemaal een complot te zijn, bedoeld om de dieven zelf in de val te lokken.

"De Kruisdraging", een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge, wordt beschouwd als een topstuk uit de Vlaamse schilderkunst en is 3 miljoen euro waard. En toch hangt het niet in een of ander prestigieus museum, maar wel in de Chiesa di Santa Maria Maddalena in het Italiaanse dorpje Castelnuovo Magra, in de noordwestelijke regio Ligurië.  

Het mag -helaas- niet verwonderen dat dieven hun zinnen durven te zetten op een dergelijke kostbare buit. En het was met zulk slecht nieuws dat burgemeester Daniele Montebello gisterochtend de pers te woord moest staan. "De Kruisdraging" was gestolen. In de nacht van dinsdag op woensdag bleken kunstrovers de kerk binnengedrongen te zijn, ze waren ervandoor met het schilderij onder de arm. "Een zware klap voor onze gemeente", aldus Montebello.

De roof leek helemaal volgens het plan van de dieven verlopen te zijn. Met de nadruk op  "leek". Want wat bleek, uren later? Het gestolen schilderij was helemaal niet het origineel, maar wel een kopie. Doelbewust opgehangen om de dieven in de val te lokken.

"De Kruisdraging" van Pieter Bruegel de Jonge

Burgemeester speelt mee in het complot

Een maand geleden hadden de Italiaanse carabinieri lucht gekregen van een op til zijnde diefstal. In samenspraak met de gemeente werd het originele kunstwerk veilig weggeborgen en vervangen door een kopie. Vervolgens installeerden de carabinieri in de hele kerk een systeem met bewakingscamera's, wachtend op het moment dat de dieven zouden toeslaan. En deze week was het dus zo ver.

Slechts een handvol mensen was op de hoogte van het complot. Een van hen was burgemeester Montebello, die de ochtend na de roof de schijn moest hooghouden toen hij met de journalisten sprak over de diefstal. "Er deden geruchten de ronde dat iemand het kunstwerk zou stelen, dus besliste de politie om het te verbergen, een kopie te hangen en camera's te installeren", vertelde Montebello woensdagavond. "Ik bedank de politie, maar ook de kerkgangers die hadden opgemerkt dat het schilderij niet meer het origineel was, maar het geheim bewaarden." De dieven zijn voorlopig nog niet opgepakt.

Het aantal kunstdiefstallen in Italië is de voorbije jaren gedaald, maar het land blijft wel de grootste markt voor geroofde kunst. Bijna de helft van de kunstwerken die in 2016 gestolen werd, hing in kerken. De Italiaanse overheid heeft richtlijnen opgesteld over hoe kerken die de hele dag open zijn voor het grote publiek, die kunst beter kunnen beschermen.

Wie is Pieter Bruegel de Jonge?

"De Kruisdraging" van Pieter Brueghel de Jonge werd meer dan 100 jaar geleden geschonken aan de Chiesa di Santa Maria Maddalena door een rijke familie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het al eens verborgen om het te beschermen tegen naziroof. In 1981 werd het kostbare werk gestolen, maar toen na enkele maanden teruggevonden.

Pieter Brueghel de Jonge ("de Helse Brueghel") is de zoon van Pieter Bruegel de Oude, die wordt beschouwd als een van de grootste artiesten van de Vlaamse en Nederlandse renaissance. Zijn versie van "De Kruisdraging" is een kopie van het gelijknamige schilderij van zijn vader uit 1564. Pieter Brueghel de Jonge maakte heel wat kopieën en variaties van kunstwerken van zijn vader, hij verdiende er het grootste deel van zijn brood mee.

"De Kruisdraging" van Pieter Bruegel de Oude:

Stamboom van de Brueg(h)el-familie:

Meest gelezen