Videospeler inladen...

Minister van Asiel en Migratie De Block: "Systeem-Francken is ontspoord, misbruiken waren onvermijdelijk gevolg"

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft harde taal gesproken in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken vanmiddag. "Het systeem van collectieve toekenning van humanitaire visa was gedoemd tot problemen." Ze sneert daarbij ook naar haar voorganger Theo Francken (N-VA). "Het systeem-Francken is ontspoord. En de misbruiken zijn daar een onvermijdelijk gevolg van."

In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) meer uitleg gegeven over een rapport over de humanitaire visa - en vooral de manier waarop die de afgelopen jaren uitgereikt zijn. Ze haalt daarbij hard uit naar haar voorganger Theo Francken (N-VA): "Het systeem is gaandeweg ontspoord en de misbruiken ervan zijn een onvermijdelijk gevolg."

Het systeem is gaandeweg ontspoord en de misbruiken ervan zijn een onvermijdelijk gevolg

Maggie De Block - minister van Asiel en Migratie

De cijfers op een rijtje

Eerst de cijfers op een rijtje. Volgens De Block was het geen sinecure om de cijfers te verzamelen. Maar in totaal hebben 1.502 mensen een humanitair visum via verschillende kanalen aangevraagd. 1.150 van hen hebben ook asiel aangevraagd, het merendeel heeft dat gekregen. Maar 121 mensen kregen wel een visum, maar van hen weet het kabinet niet waar ze zich bevinden. 

De Block wijst erop dat het systeem waarschijnlijk noodzakelijk was in 2015 met de hele Aleppo-crisis. "In nood kan je niet alle procedures volgen. Maar het is duidelijk dat het systeem later ook gebruikt is, terwijl er al alternatieven, zoals de Verenigde Naties, waren. Het was een nieuw migratiekanaal geworden en dat was en is nooit de bedoeling geweest. Het moet exceptioneel blijven."

"Systeem gedoemd tot problemen"

Volgens De Block verliep het systeem met de humanitaire visa via tussenpersonen "ongestructureerd en chaotisch". Ze herhaalt nog eens dat er veel onduidelijkheid is over de gehanteerde criteria en benadrukt dat het systeem "niet voor herhaling vatbaar is".

Als je weet dat zo'n visum in bepaalde landen meer waard is dan de lotto winnen, is dat systeem gedoemd tot problemen

Maggie De Block - minister van Asiel en Migratie

"Tussenpersonen die geen screening ondergaan, die op het kabinet lijsten mogen afgeven van wie een visum krijgt, zonder dat er een voorafgaandelijk onderzoek gebeurt door de diensten, dat is vragen om problemen. Als je dan weet dat zo'n visum in bepaalde landen meer waard is dan de lotto winnen, is dat systeem gedoemd om tot problemen te leiden."

Groen: "Francken opnieuw horen na dit rapport"

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt wil dat de Kamercommissie ex-staatssecretaris Francken opnieuw hoort om hem te confronteren met de resultaten van het onderzoek. CDH-Kamerlid Georges Dallemagne zegt dat Francken door het rapport wellicht ontslag had moeten nemen, mocht hij nog staatssecretaris zijn.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen