Steeds minder Belgen halen een rijbewijs: "Jongeren zien een auto niet langer als statussymbool"

De FOD Mobiliteit heeft in 2018 exact 111.991 rijbewijzen uitgereikt. Dat is een daling met 18 procent tegenover het jaar 2010. Vooral bij jongeren daalt het aantal rijbewijzen. "Een rijbewijs en een auto kosten veel geld. Jongeren geven dat geld liever aan een smartphone of een verre reis", zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Sinds 2010 daalt het aantal uitgereikte rijbewijzen jaar na jaar. Enkel in 2016 was er opnieuw een kleine opflakkering. "Sinds 2017 gelden er nieuwe regels voor het halen van een rijbewijs", klinkt het bij Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Het zou kunnen dat veel mensen op de valreep nog geprobeerd hebben een rijbewijs te halen in het oude systeem."

De dalende trend is volgens De Dobbeleer niet verrassend. "Het is een trend die we internationaal zien", klinkt het. "Enerzijds zijn er meer elektronische manieren om met elkaar te communiceren, daardoor hoef je je niet altijd te verplaatsen. Anderzijds wonen steeds meer mensen in stedelijk gebied waar openbaar vervoer is."

De Dobbeleer concludeert: "De hoogdagen van Koning Auto zijn duidelijk voorbij."

FOD Mobiliteit houdt ook bij hoe oud mensen zijn wanneer ze hun rijbewijs halen. Uit die cijfers blijkt dat vooral bij jongeren het aantal uitgereikte rijbewijzen sterk daalt.

"Enkele jaren geleden zagen we een verschuiving: dat jongeren steeds later hun rijbewijs haalden", aldus De Dobbeleer. "Nu zien we dat er geen inhaalbeweging meer is. Er is een groep jongeren die uit principe geen rijbewijs meer wil hebben. Die groep wordt groter."

Ik vind een auto duur, en ik geraak ook overal met het openbaar vervoer.

Koen, 26 jaar, student

Koen is 26 jaar, studeert in Mechelen en heeft geen rijbewijs. "Ik geraak overal met het openbaar vervoer", zegt hij. "Een auto is heel duur. Het is ook heel moeilijk om je rijbewijs te halen en er komt veel papierwerk bij kijken."

Toch denkt Koen dat hij op termijn alsnog een rijbewijs wil halen. "Voor sommige jobs kan dat misschien wel nodig zijn."

Auto is geen statussymbool meer

"Vroeger was de auto echt een statussymbool", zegt De Dobbeleer. "Tegenwoordig is dat al veel minder. Jongeren geven hun geld liever aan een smartphone of een dure reis."

Bekijk hier het item uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen