Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Unicef: Vorig jaar meer kinderen gedood in oorlog in Syrië dan ooit tevoren

Het kinderfonds van de Verenigde Naties heeft een alarmerend rapport verspreid over de burgeroorlog in Syrië. Daaruit blijkt dat er vorig jaar 1.106 kinderen zijn gedood bij geweld in dat land en dat is het hoogste aantal sinds het uitbreken van de oorlog acht jaar geleden.

"Het is een wijd verspreid misverstand dat de oorlog in Syrië op zijn einde loopt; dat is niet het geval. In sommige delen van dat land zijn kinderen nog in even groot gevaar als op elk ander ogenblik tijdens de oorlog die nu al acht jaar duurt", zo waarschuwt Unicef.

Volgens de organisatie zijn er vorig jaar 1.106 kinderen gedood bij gevechten en dat ishet hoogste aantal per jaar sinds het uitbreken van de oorlog in maart 2011. Het gaat bovendien enkel om sterfgevallen die geregistreerd zijn door de Verenigde Naties en de werkelijke getallen zullen dus wellicht veel hoger liggen, waarschuwt Unicef.

Die stijging valt wellicht niet toevallig samen met het hoogste aantal aanvallen tegen scholen en ziekenhuizen op een jaar tijd; in totaal zijn er 262 van die aanvallen geregistreerd door de Verenigde Naties. Een andere oorzaak is dat er op vele plaatsen in Syrië mijnen en andere explosieven liggen en ook die eisen veel levens van kinderen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Er zijn nog drie andere specifieke kopzorgen voor Unicef. Een ervan is het fors toegenomen geweld in de noordwestelijke provincie Idlib, waar jihadistische rebellen zich verzameld hebben. Daar zouden op enkele weken tijd alleen al 59 kinderen zijn gedood bij toegenomen geweld. Veel kinderen sterven ook in het niemandsland tussen Syrië en Jordanië, waar veel families leven zonder toegang tot water, voedsel, medicijnen of scholing.

Ook het kamp al-Hol in het noordoosten waar veel families van voormalige IS-strijders zitten, is berucht voor slechte leefomstandigheden en daar zijn er minstens 240 niet-vergezelde kinderen. Sinds begin dit jaar zouden 60 kinderen zijn gestorven tijdens hun tocht vanuit het laatste IS-bolwerk Baghuz naar al-Hol.

Net nu is in Brussel een conferentie gestart over de oorlog in Syrië en Unicef roept de deelnemers op om de hulp aan kinderen beter te financieren en de strijdende partijen aan te zetten om kinderen en families beter te ontzien.

Meest gelezen