CC BY-SA 3.0 Spotter2

Vervallen kapel in Zottegem niet langer beschermd

De 18e-eeuwse Leliekapel in Godveerdegem bij Zottegem is niet langer beschermd. Dat heeft minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) beslist. 

Het dossier sleept al lange tijd aan. De kapel staat al meer dan 50 jaar te verkommeren en is helemaal vervallen. Omdat het een beschermd monument is, was de stad verplicht om de kapel te renoveren. Maar dat gebeurde nooit. Daardoor werd de stad twee jaar geleden veroordeeld tot een boete van 180.000 euro. Maar zover komt het dus niet, omdat de bescherming nu wegvalt. 

"Ik heb er een dubbel gevoel bij", zegt schepen Matthias Diependaele (N-VA). "Het is jammer dat we een zeer mooi stukje erfgoed verliezen. Maar anderzijds ben ik wel blij dat we niet langer verplicht zijn om honderdduizenden euro's te besteden aan een renovatie. De kosten zouden tot 2 miljoen euro oplopen. En dat krijg je tegenwoordig niet meer uitgelegd dat er zoveel geld gaat naar de renovatie van een kapel die eigenlijk een ruïne is. Het dak is ingezakt, de muren naar binnen gevallen. Er blijft enkel nog een hoopje stenen over."

Wat er nu met de kapel gaat gebeuren, moet het stadsbestuur van Zottegem nog bekijken. 

kasto80

Meest gelezen