Vlaamse overheid kent recordaantal energieleningen toe

Vorig jaar heeft de Vlaamse overheid 5.384 energieleningen toegekend aan Vlamingen die hun woning energiezuiniger willen maken. Het gaat om het hoogste aantal sinds de lancering van de lening in 2015. 

Wie zijn woning energiezuinig wil maken, kan sinds 2015 via de Vlaamse overheid een lening afsluiten van maximaal 15.000 euro tegen een rente van 2 procent. Mensen kunnen hiermee investeren in isolatie, hoogrendements­glas, zonnepanelen, warmtepompen, enzovoort. Voor de sociale doelgroep, bijvoorbeeld beschermde afnemers of gezinnen met een laag inkomen, is een lening tegen 0 procent mogelijk. 

Intussen heeft de Vlaamse regering wel beslist om de lening tegen een rente van 2 procent vanaf dit jaar te schrappen.  Ze doet dit omdat banken intussen leningen aanbieden tegen gelijkaardige tarieven.  

Meer mensen in aanmerking voor renteloze lening

De renteloze lening voor de prioritaire doelgroep blijft wel bestaan. De voorwaarden om zo'n renteloze lening te kunnen afsluiten werden ook verruimd, waardoor er volgens Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) 46 procent van de Vlaamse huishoudens voor in aanmerking komen. 

Van de 5.384 energieleningen die vorig jaar werden toegekend, waren er 2.013 tegen 2 procent rente en 3.371 renteloos. 

Meest gelezen