Videospeler inladen...

Vlaanderen blijft Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten steunen

De Vlaamse regering maakt bijna een half miljoen euro vrij om de komende drie jaar de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten te helpen. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois vandaag bekendgemaakt bij het ondertekenen van een nieuwe partnerschapsovereenkomst met de UNRWA, de VN-vluchtelingenorganisatie voor de Palestijnen in het Midden-Oosten. 

“We kwamen het voorbije jaar terecht in een grote crisis, na de Amerikaanse beslissing om de financiering voor de UNRWA stop te zetten”, zegt Pierre Krähenbühl, commissaris-generaal voor de UNRWA. “Toch zagen we veertig  andere landen en internationale instellingen hun bijdrage optrekken zodat onze organisatie kon blijven bestaan. We zijn hen daarvoor erg dankbaar. Dit is een belangrijke boodschap aan de Palestijnse vluchtelingen: dat ze niet vergeten zijn.”

In Gaza wonen er twee miljoen mensen, waarvan de helft vluchteling is. Volgens Krähenbühl is de jeugd het grootste slachtoffer van het conflict: "Bijna 65% van de jongeren is werkloos, een tragisch wereldrecord", legt de UNRWA-topman uit. "Ik begrijp dat sommige mensen op zoek gaan naar een leven ergens anders. Zo kunnen ze de toekomst van hun kinderen verzekeren. Het gebrek aan mogelijkheden is bij de bevolking de voornaamste reden voor vertrek uit Gaza. We kunnen als VN-vluchtelingenorganisatie de politieke onderhandelingen niet beïnvloeden, maar door onderwijs aan te bieden, willen we de kinderen op individueel niveau helpen."

"Blijven geloven in tweestatenoplossing"

Volgens de Vlaamse minister-president is er geen link tussen het aankondigen van de nieuwe bijdrage aan UNRWA en het stijgend aantal asielzoekers in België. “Onze relatie met UNRWA is een duurzaam partnerschap. Ze wordt niet beïnvloed door bepaalde actuele gebeurtenissen”, zegt Bourgeois. Hij blijft erg geloven in de tweestaten­oplossing: “Ik ben in Palestina geweest. Daar heb ik jonge leiders ontmoet die in Europa hadden gestudeerd en die het bestaansrecht voor Israël erkennen. Die jongeren snakken naar vrede. Ze kunnen dankzij UNRWA studeren. Die jongeren hebben net als wij het recht op menselijke ontwikkeling.”

De Vlaamse regering maakt voor de Palestijnse vluchtelingen in Syrië een extra bijdrage van 100.000 euro vrij.

Videospeler inladen...

Meest gelezen