Vrouw ziet er "te mannelijk" uit om te worden verkracht, oordelen Italiaanse rechters

In Italië hebben vrouwenrechtenorganisaties geprotesteerd tegen een ophefmakende rechterlijke uitspraak die enkele dagen geleden aan het licht is gekomen. Drie rechters in Ancona spraken in 2017 twee mannen vrij van verkrachting omdat hun slachtoffer er "te mannelijk" uitzag. Het Hof van Cassatie oordeelde dat de rechtszaak moet worden overgedaan in Perugia. 

"Vergogna" ("schande"), scandeerde een 200-tal manifestanten in het centrum van de Midden-Italiaanse stad Ancona. Vrouwenrechtenorganisaties hadden tot actie opgeroepen nadat een rechterlijke uitspraak uit 2017 aan het licht was gekomen. De uitspraak kwam enkele dagen geleden in de openbaarheid, op het moment dat ze ongedaan werd gemaakt door het Hof van Cassatie.

"Viking"

De zaak was in Ancona voor de rechter gekomen in 2017, maar de feiten dateren van twee jaar voordien. Een 22-jarige vrouw deed aangifte van seksueel misbruik. Twee mannen zouden een verdovend middel in haar drankje hebben gedaan en haar daarna hebben verkracht. In haar bloed zouden inderdaad sporen zijn aangetroffen van een verdovend middel. Zowel de vrouw als de twee mannen zijn van Peruviaanse afkomst. Ze volgden samen les in een avondschool.  

Een persoonlijkheid die verre van vrouwelijk is, of zelfs eerder mannelijk

Voor de rechtbank hadden de mannen verklaard dat ze de vrouw niet aantrekkelijk vonden. De rechters, nota bene alle drie vrouwen, vonden dat inderdaad een argument om hen vrij te spreken van verkrachting, zoals blijkt uit hun oordeel.

Een van de twee verdachten had het telefoonnummer van de vrouw bewaard onder de bijnaam "Viking". "Wat zinspeelt op een persoonlijkheid die verre van vrouwelijk is, of zelfs eerder mannelijk", zo staat het in het oordeel van de rechters. "De foto in ons dossier lijkt dat te bevestigen", zo wordt er nog aan toegevoegd. 

"Middeleeuwse uitspraak"

"Walgelijk om te lezen", zegt de advocate van het slachtoffer, die naar het Hof van Cassatie trok. Het Hof oordeelde dat de rechtszaak zal moeten worden overgedaan voor het hof van beroep van Perugia. Ook het ministerie van Justitie heeft een onderzoek bevolen.

Volgens de advocate is haar cliënte intussen teruggekeerd naar Peru. Ze zou ook in haar eigen gemeenschap onder vuur zijn genomen omdat ze de zaak voor de rechtbank had gebracht. 

De vrouwenrechtenorganisatie die het protest in Ancona organiseerde, noemt de uitspraak "middeleeuws".

"Het ergste is de culturele boodschap die is uitgestuurd door drie vrouwelijke rechters die twee mannen vrijspraken omdat ze oordeelden dat het onwaarschijnlijk was dat ze iemand zouden verkrachten die er mannelijk uitzag", zegt een woordvoerster.

Het is niet de eerste keer dat een Italiaanse rechtbank een omstreden uitspraak doet in een verkrachtingszaak. Twintig jaar geleden ontlokte het zogenoemde "jeans-vonnis" veel ophef. Het Hof van Cassatie had toen geoordeeld dat er van verkrachting geen sprake kon zijn omdat het slachtoffer een strakke jeansbroek droeg. Datzelfde Hof van Cassatie maakte die uitspraak een paar jaar later weer ongedaan. 

Meest gelezen