Videospeler inladen...

Herbekijk de VRT NWS Live met expert Ivan Ollevier: "De Britse politiek is in paniek"

Het Britse parlement heeft het brexitakkoord van premier May een tweede keer weggestemd. Hierdoor volgt er vanavond een nieuwe stemming: over een brexit zonder akkoord. Hoe moet het nu verder? VRT NWS-expert Ivan Ollevier geeft tekst en uitleg vanuit Londen. Herbekijk het gesprek in bovenstaande video.

De Britse premier Theresa May moest gisteren in het parlement de zoveelste nederlaag slikken in het brexit-dossier. Voor de tweede keer stemden de parlementsleden het akkoord weg dat ze over de uitstap uit de Europese Unie onderhandeld heeft. Het was zelfs letterlijk aan May te horen: ze verdedigde haar akkoord met een gebroken stem.

"Ze is duidelijk vermoeid, je zou voor minder", zegt VRT NWS-expert Ivan Ollevier. "Maandag tot middernacht overleg in Straatsburg, dinsdag de ene vergadering na de andere in Londen, en dan 's avonds het theater in het parlement. Maar ze mag dan wel haar stem verliezen, haar strijdlust duidelijk niet."

May is niet zinnens zelf een stap opzij te zetten, en ook de kans dat ze zelf aan de kant geschoven wordt, lijkt niet reëel, zegt Ollevier. "In normale omstandigheden zou je een stemming over haar leiderschap in haar eigen Conservatieve partij kunnen krijgen, maar dat kan niet meer, want die is in december al geweest. De enige manier waarop ze nog de laan uitgestuurd kan worden, is als het héle parlement haar wegstemt, maar zoiets is zeer, zeer uitzonderlijk. Het is een kwestie van karakter en persoonlijkheid. Ze is echt van plan om door te gaan, doorduwen zonder einde."

"Land is politiek tot stilstand gekomen"

Na de stemming gisteren is een brexit zonder akkoord erg dreigend geworden, en dat betekent een enorme juridische, economische en logistieke chaos. "De politiek is in paniek, zonder meer", zegt Ollevier. "En intussen worden prangende problemen niet meer aangepakt. De knife crimes onder jongeren, bijvoorbeeld. En de economie: de Bank of England heeft haar groeiprognoses voor de economie voor 2020 bijgesteld van 1,6 naar 0,8 procent. Maar het land is politiek tot stilstand gekomen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen