Volkswagen wil 5.000 tot 7.000 jobs schrappen, Audi Vorst blijft buiten schot

Autofabrikant Volkswagen wil tussen de 5000 en 7000 jobs schrappen. Dat is een gevolg van de geplande omschakeling naar meer elektrische modellen. Voor de duidelijkheid: Audi Vorst, onderdeel van de VW-groep, blijft buiten schot.     

Vandaag stelt Volkswagen zijn jaarresultaten voor, en dat moment wordt aangegrepen om onaangenaam nieuws te brengen: VW wil fors schrappen in het werknemersbestand. Het gaat over het merk Volkswagen, niet de groep, die ook nog Audi, Skoda, Seat en Porsche in huis heeft. 

Dat betekent meteen ook dat Audi Vorst buiten schot blijft. Bij de vakbonden in Vorst zijn ze er helemaal gerust op dat Vorst geen schade zal ondervinden. "Volkswagen investeert zwaar in de fabriek." In Vorst produceert Volkswagen een elektrisch model van Audi. 

De slachtoffers van de besparingsoperatie worden de fabrieken in Emden en Hannover, waar nu nog traditionele modellen als de Passat gebouwd worden. Straks moeten ook daar elektrische modellen van de band rollen, en tegelijkertijd wil het bedrijf het totale aantal modellen afbouwen. Ook wil VW investeren in verdere automatisering. 

Naakte ontslagen komen er de volgende jaren niet, daarover werd al in 2016 een akkoord met de vakbonden gesloten. 

De verkoop van Volkswagen - weerom: voor het merk, niet voor de hele groep - steeg in 2018 met 6,8 procent, naar een totale omzet van 84,6 miljard euro. De winst steeg ook, naar 3,2 miljard. 

Meest gelezen