AFP or licensors

Zes jaar cel voor kardinaal George Pell wegens pedofilie: "Uw gedrag was opportunistisch, giftig en vernederend"

De Australische kardinaal George Pell (77) is in Melbourne veroordeeld tot zes jaar cel wegens pedofilie. Eerder was hij schuldig bevonden aan seksueel misbruik van twee minderjarige misdienaars in 1996. "Uw gedrag was doordrongen van een onthutsende arrogantie", was de rechter scherp. Pell zelf ontkent de beschuldigingen en gaat in beroep.

George Pell was een van de machtigste mannen in het Vaticaan. Hij was een van de topadviseurs van paus Franciscus, behoorde een tijd tot zijn Raad van Kardinalen en was de Secretaris van Economie in het Vaticaan, de nummer 3 in rang. Hij is de hoogste katholieke functionaris die wordt veroordeeld voor kindermisbruik.

In december al was George Pell door een jury schuldig bevonden aan seksueel misbruik. In 1996, kort nadat hij aartsbisschop van Melbourne geworden was, had hij in de kathedraal twee 13-jarige misdienaars aangerand en bedreigd.

Over dat arrest was niets bekendgemaakt. Er gold een publicatieverbod om een tweede rechtszaak tegen Pell niet te beïnvloeden. Dat verbod werd eind vorige maand opgeheven, nadat de tweede rechtszaak geseponeerd was. 

De kardinaal kreeg gisteren zijn straf te horen, hij kreeg 6 jaar cel. Het voorlezen van de strafmaat nam meer dan een uur in beslag, rechter Peter Kidd spaarde zijn woorden niet. Hij noemde Pells misbruik opportunistisch, giftig en vernederend. "U heeft de twee slachtoffers schaamteloos en gewelddadig seksueel aangevallen. Uw gedrag was doordrongen van een onthutsende arrogantie", klonk het scherp.

Slachtoffer: "Er is geen rust voor mij"

Pell was aanwezig in de rechtbank om zijn straf te aanhoren. Hij heeft zelf altijd de beschuldigingen ontkend en gaat in beroep tegen zijn veroordeling. Zijn advocaten vinden het arrest onredelijk omdat het gebaseerd is op één getuigenis, van een van de twee slachtoffers. Het andere slachtoffer overleed in 2014 na een overdosis.

Het overlevende slachtoffer -wiens identiteit niet wordt bekendgemaakt- liet na afloop weten de straf te verwelkomen, maar vindt het moeilijk om troost te vinden in de afloop van het proces ."Er is geen rust voor mij. Alles wordt overschaduwd door het beroep", zei hij in een verklaring die zijn advocaat voorlas.

De vader van het overleden slachtoffer is teleurgesteld door de korte straf, maar was wel tevreden dat Pell naar de gevangenis moet.

Meest gelezen