11e editie van Millenium Festival belicht belangrijke sociale thema's

Van 22 tot en met 30 maart vindt in Brussel het Millenium Festival  plaats, een filmfestival voor onafhankelijke documentaires. De docu's hebben voornamelijk als doel om kijkers te laten nadenken over hun relatie met de wereld.

Voor de 11e keer al vindt het Millenium International Documentary Film Festival plaats. Ieder jaar worden er meer dan 80 documentaires uit het binnen- en buitenland vertoond. Die films zijn te zien op verschillende Brusselse locaties: in BOZAR, Cinema Galeries, Cinema Vendôme, Cinema Palace, CIVA en Cinema Aventure.

Het doel van het festival is om bezoekers te laten nadenken over hun relatie met mens, maatschappij en de wereld. De docu's die vertoond worden hebben qua thematiek vaak een verband met de millenniumdoelstellingen, die in 2000 door de Verenigde Naties werden aangenomen en die de dromen en ambities van de mensheid voor een rechtvaardigere wereld weergeven.

(lees verder onder de poster van 'Millenium Festival')

Millenium Festival

Opener in de boksring

Het evenement pakt uit met de opener "Too beautiful - our right to fight", een Nederlands-Spaanse co-productie, geregisseerd door de Zweed Maceo Frost. We volgen het verhaal van de Cubaanse Namibia Flores Rodriguez.

Al tientallen jaren traint Namibia vijf uur per dag,  in de hoop om een Olympische medaille in het boksen te winnen. Maar in Cuba is boksen niet toegestaan voor vrouwen. Hoewel Cuba meer gouden medailles heeft dan eender welk land in deze discipline, mogen vrouwen de ring dus niet betreden. Op 39-jarige leeftijd, één jaar voor de officiële leeftijdsgrens, vecht Namibia voor haar laatste kans op een medaille.

(lees verder onder de trailer van "Too beautiful - our right to fight")

Sociale thema's aankaarten

Ook de rest van het programma van het Millenium Festival behandelt sociale thema's. Even feministisch van toon als de openingsfilm is "On her shoulders" van Alexandrie Bombach. De regisseur toont de strijd van Nadia Murad, een Irakese vrouw die levend uit de handen van IS geraakte en de Nobelprijs voor de Vrede ontving in 2018, samen met dokter Denis Mukwege.

Verder is er ook een programma met de Verenigde Staten als focus: in zeven films kan het publiek een politiek en sociaal beeld van een minder bekend Amerika ontdekken. In het luik "Digital citizens" worden antwoorden gegeven op vragen over de impact van digitalisering op onze wereld. Klimaat krijgt ook aandacht met "Docs for climate", een selectie documentaires die een beeld geven over de status van onze planeet.

Het Millenium Festival loopt van 22 tot en met 30 maart in Brussel.

Meest gelezen