http://proxy.handle.net/10648/ab724224-d0b4-102d-bcf8-003048976d84

50 jaar "Daydream" van de Wallace Collection: de na-na-na en "Het zwanenmeer" als succesingrediënten

"Daydream, I fell asleep amid the flowers for a couple of hours on a beautiful day." Zo begint het iconische nummer "Daydream" van de Belgische band de Wallace Collection. "Daydream" kwam in 1969 uit, precies 50 jaar geleden. Bij Studio Brussel belde Michèle Cuvelier met een van de componisten, Sylvain Vanholme (76), en vroeg naar het succesingrediënt. 

Dijk van een hit

Drie mannen schreven samen aan "Daydream": Sylvain Vanholme, David MacKay en Raymond Vincent. Die laatste overleed vorig jaar nog. Het nummer werd in 1969 op slag een grote hit: het voerde de hitlijsten aan in meer dan 20 landen en er werden destijds twee miljoen exemplaren van verkocht. 

Zelf was "Daydream" deels gebaseerd op "Het zwanenmeer" van Tsjaikovski. Het werd uitzonderlijk ingezongen door de drummer van de band, door Freddy Nieuland omdat hij de hoge zangpartijen aankon. Volgens het gerenommeerde muziekblad NME prijkt het liedje in de top 30 van meest gesamplede nummers ooit. Zo won in 2008 de Amerikaanse rapper Lupe Fiasco met zijn "Daydreamin" zelfs een Grammy. 

Vergelijk gerust (en lees voort onder de liedjes):

Ik draai de radio uit als ik het hoor

Studio Brussel vroeg Wallace Collection-frontman Sylvain Vanholme naar het succesingrediënt van "Daydream". "Misschien de na-na-na op het einde, om mee te zingen. Dat was redelijk "in" op dat moment. Denk maar aan The Beatles en "Hey Jude"", blikt Vanholme terug. "En deels ook dankzij de melodie van "Het Zwanenmeer". Misschien zit dat in het onderbewuste van de mensen." 

Volgens Vanholme werd het lied op een week tijd ingeblikt. Waar ging het over? "Over niets eigenlijk", lacht de maker. "Het ging over dagdromen. Het was de grote hippietijd: alles was flower power. Het mooie leven met bloemetjes in de weide en vlinders in de buik."

Vanholme is het nummer intussen grondig beu gehoord. "Ik draai de radio uit als ik het hoor", geeft hij eerlijk toe. Vanholme schrijft tegenwoordig geen muziek meer. Hij is nu grote fan van de ukelele en bespeelt het instrument met zijn kleindochter, soms op podia.

Herbeluister hier het geanimeerde gesprek met Sylvain Vanholme:

Meest gelezen