Videospeler inladen...

"Black": NTGent brengt donkere passage uit de Belgische geschiedenis op de scène

Komend weekend gaat "Black" in première, een nieuwe voorstelling van theatergezelschap NTGent. Het stuk maakt deel uit van een trilogie waarin telkens een donkere passage uit de Belgische geschiedenis aan bod komt. In dit eerste deel zoomt regisseur Luc Perceval in op de kolonisatie van Congo onder koning Leopold II. 

Op de tonen van de Amerikaanse bluesklassieker "You gotta move" wordt het hoofdpersonage voorgesteld: William Henry Sheppard. Hij trok in 1890 als een van de eerste Afro-Amerikaanse missionarissen naar Congo. Zijn waargebeurde reisverslag dient nu als inspiratiebron voor de voorstelling. 

"Zijn dagboek begint als een enorm mooi avonturenverhaal", vertelt acteur Tom Dewispelaere. "Maar hoe langer hoe meer wordt dat een gruwelijk iets."

Het relaas van Sheppard resulteert in een voorstelling met vaak racistische uitspraken en naast de levendige, soms ook schokkende momenten, bijvoorbeeld wanneer het gaat over slavernij. De theatercast hoopt zo het publiek nog eens bewust te maken van de gruwelen in Congo, waar sommigen nog altijd te weinig over weten.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen