De Britse media weten het zelf niet meer goed: "meltdown", "chaos" en "dit hebben we nog nooit gezien"

Het Britse parlement heeft zich gisterenavond uitgesproken tegen een brexit zonder akkoord. Het Verenigd Koninkrijk mag de EU dus niet verlaten zonder akkoord, niet op 29 maart -zoals premier May beoogde- en niet in de toekomst. De beslissing kwam er nadat ministers van de May-regering van de partijlijn waren afgeweken en anders hadden gestemd dan verwacht. De Britse kranten kijken vanochtend met grote ogen naar die verdeeldheid.

Verscheidene kranten zetten hetzelfde woord in hun kop, met name "meltdown" of "ineenstorting".

De krant i ziet daarbij nog eens "de discipline binnen de Conservatieve Partij in elkaar stuiken".

Ook The Daily Mirror gebruikt "meltdown". Journaliste Pippa Crear zag gisteren de brexit-crisis dieper worden. May verliest volgens haar controle over haar eigen partij.

The Guardian schrijft "May haar laatste waarschuwing aan de Tory-rebellen: steun me of verlies de brexit". Volgens de krant werd May gisteren vernederd en is haar partij met vier afvallige ministers volledig verscheurd.

The Scotsman vreest dat May "alle gezag in het parlement verloren heeft". "Kamerleden verwerpen no deal-scenario in alle omstandigheden", luidt het.

"Eindelijk uitstel (tot juni, red.)  " en "chaos", vindt The Independent. "En wat doet May? Ze vraagt om een "zinnige" stemming." Verwacht wordt dat de premier een derde keer zal proberen om haar ontwerp-akkoord door het parlement te krijgen.

Duidelijker kan Metro niet koppen: "Het is een totale nee-nee", gevolgd door "May omvergeblazen".  

Bij The Daily Express keren ook dezelfde woorden als "chaos" en "verliezer" (May) terug. 

Massale revolte en May die waarschuwt/dreigt, vat The Daily Mail samen. Of anders bekeken: "Chaos regeert". 

Een tweet die het misschien het beste samenvat, kwam van Laura Kuenssberg, politiek journaliste bij BBC News: "Ik probeer normaal gezien héél erg hard om zoiets niet te zeggen, maar wat ik gisterenavond zag gebeuren, heb ik nog nooit gezien!"

Bekijk hieronder de items uit "Het journaal."

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen