PRU

Brits parlement stemt opnieuw over de brexit: komt het tot uitstel? Volg het hier live

Het Britse parlement stemt vanavond voor de derde keer in drie dagen tijd over de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Ditmaal moeten de parlementsleden zich uitspreken over een mogelijk uitstel van de brexit. Het parlement stemde ondertussen al de mogelijkheid voor een tweede referendum weg in amendement. 

De Britse parlementsleden komen vanavond voor de derde keer deze week samen in Westminster. Deze keer voor de stemming over een mogelijk uitstel van de brexit. Die is nu nog gepland voor 29 maart, maar de regering stelt voor om de uitstap uit te stellen tot 30 juni. Gaat het parlement daarmee akkoord?

De motie die de regering voorlegt, voorziet in twee mogelijke scenario's. Als het parlement het brexitakkoord dat premier May afsloot met de EU vóór 20 maart alsnog goedkeurt, dan zal de regering een "eenmalig" uitstel van de brexitdatum vragen. De deadline wordt dan 30 juni, wat Londen de tijd moet geven om de nodige wetgeving rond te krijgen.

Als het parlement het akkoord niet goedkeurt voor 20 maart, dan voorziet de motie in een langer uitstel. Dat zou betekenen dat de Britten in mei Europese verkiezingen moeten organiseren.

De meeste kenners verwachten dat het Britse parlement zal kiezen voor uitstel. Maar zelfs als dat het geval is, is het niet zeker of dat er ook komt. De Europese Unie moet namelijk akkoord gaan.

Eerder vandaag gaf de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, wel aan dat hij bereid is tot een "lang uitstel", als de Britten op de proppen komen met een "grondig hervormde strategie". 

Amendementen

Op de motie waarover vanavond wordt gestemd, zijn gewoontegetrouw amendementen ingediend. Daarvan heeft speaker John Bercow er vier geselecteerd. Over die vier amendementen wordt gestemd vooraleer er wordt overgegaan tot de eigenlijke stemming over mogelijk uitstel.

Het opvallendste amendement komt van Sarah Wollaston, een voormalig Conservatief parlementslid dat uit onvrede over hoe haar partij de brexit heeft aangepakt, overstapte naar The Independent Group. Zij vraagt naast uitstel ook een tweede referendum over de brexit. Het is de eerste keer dat het parlement zich over een tweede referendum mag uitspreken.  Dat amendement is weggestemd. 

De andere drie amendementen gaan over de mogelijkheid om het parlement meer inspraak te geven over hoe de brexit eruit moet zien.

Zo mogen de parlementsleden zich uitspreken over een amendement waarin ze het hele brexitproces naar zich toe kunnen trekken, als ze het akkoord van May in een derde stemming volgende week niet goedkeuren. Dat amendement werd nipt niet aangenomen. 

Labour diende dan weer een amendement in om de brexit uit te stellen, maar dan enkel om het parlement de tijd te geven om een ander pad te vinden. Voorzitter Jeremy Corbyn wil het akkoord van May definitief van tafel vegen.

Een laatste amendement verbiedt de regering simpelweg om het parlement nog eens over de deal te laten stemmen.

Meest gelezen