Videospeler inladen...

Britse parlement stemt overduidelijk voor uitstel brexit 

Het Britse parlement heeft ingestemd met een uitstel van de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 412 parlementsleden stemden voor, 202 stemden tegen. De brexit is eigenlijk gepland voor 29 maart, maar de Britse regering zal de EU nu om uitstel vragen.

Het Britse parlement heeft vanavond voor de derde dag op rij gestemd over de brexit. De parlementsleden bogen zich ditmaal over de vraag of de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, die gepland is voor 29 maart, moet worden uitgesteld.

Het parlement stemde duidelijk in met uitstel. 412 parlementsleden stemden voor, 202 stemden tegen. 

De Britse premier Theresa May hoopt het akkoord dat ze sloot met de EU volgende week, op 20 maart, nog eenmaal ter stemming voor te leggen. Stemt het parlement er dan mee in, dan gaat ze de EU tijdens een top in Brussel om uitstel vragen. De deadline wordt dan 30 juni, wat Londen de tijd moet geven om de nodige wetgeving rond te krijgen.

Verwerpt het parlement het akkoord nogmaals, dan is een langer uitstel nodig.  

De Europese Unie -alle 27 lidstaten- moeten wel akkoord gaan met een uitstel. Eerder vandaag gaf voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk wel aan dat hij bereid is tot een uitstel, zij het "een langer uitstel", als het Verenigd Koninkrijk met een duidelijke strategie op de proppen komt.

Europees Parlementslid en brexit-onderhandelaar Guy Verhofstadt gaf dan weer al duidelijk te verstaan dat hij een uitstel tot 30 juni geen goed idee vindt.

Onze brexitexpert Ivan Ollevier volgde de stemming in Londen.  Bekijk hieronder zijn commentaar en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Tweede referendum verworpen

Voor er werd gestemd over uitstel van de brexit, werd gestemd over drie amendementen, aanpassingen bij de motie. Alle drie werden ze verworpen. Er zou ook nog worden gestemd over een vierde amendement, maar dat werd uiteindelijk ingetrokken.

Het eerste amendement dat ter stemming werd voorgelegd, was het meest opvallende: dat over een tweede brexit-referendum. Het was de eerste keer dat de parlementsleden daarover konden stemmen, maar het amendement werd verpletterend weggestemd: 334 parlementsleden stemden tegen, en slechts 85 voor. Een verrassing was dat niet, want oppositiepartij Labour had vooraf aangekondigd het voorstel niet te steunen. Labour vindt het nu niet het juiste moment om te stemmen over een nieuw referendum.

De andere amendementen gingen over de mogelijkheid om het parlement meer inspraak te geven over hoe de brexit eruit moet zien. Het eerste, dat het parlement meer controle moest geven over het brexitproces, werd nipt (312-314) verworpen. Ook het tweede, ingediend door oppositiepartij Labour, werd verworpen (302-318). Labour had om uitstel van de brexit gevraagd, maar alleen om het parlement tijd te geven om een andere aanpak te vinden.

Het laatste amendement, dat de regering moest verbieden om het parlement nog eens te laten stemmen over het brexit-akkoord van premier May, werd uiteindelijk niet ter stemming voorgelegd.

Meest gelezen