Videospeler inladen...

Peter Buwalda schrijft tweede roman over "de diepe bedrading van mensenlevens"

De Nederlandse succesauteur Peter Buwalda stelt na bijna negen jaar zijn tweede roman voor: “Otmars zonen”, het eerste deel van een trilogie. Net als "Bonita Avenue" een complex verhaal over familierelaties, over macht en seks.

Het was bijna negen jaar wachten op de tweede roman van Peter Buwalda. “Bonita Avenue” uit 2010 was het debuut van de schrijver, een roman over de verknipte familierelaties van een universiteitsrector, tegen de achtergrond van de vuurwerkramp in Enschede. 

Het boek werd genomineerd voor de Libris en de AKO-literatuurprijzen en won meerdere onderscheidingen als beste debuut. Er werden 500.000 exemplaren van verkocht en “Bonita Avenue” is in tientallen talen vertaald.

Nu is er “Otmars zonen”, ruim 600 bladzijden dik. Het boek sprong meteen na verschijnen naar de eerste plaats in de verkooplijsten in Nederland. De recensies zijn erg lovend, zowel in Nederland als in Vlaanderen.

De vloek van de tweede roman

De eerste zin van "Otmars zonen" zette Buwalda al op papier de dag nadat "Bonita Avenue" verscheen, maar de publicatie werd enkele keren uitgesteld. Een tweede boek schrijven is altijd lastig. “Bonita Avenue” was de te verslane draak, de slagschaduw waar ik uit moest kruipen,” geeft de auteur toe in “Pompidou” op Klara. Maar negen jaar is toch niet zo lang, vindt hij, want hij heeft al "verder" geschreven dan deze roman: "Eigenlijk ben ik heel snel geweest!"

“Otmars zonen” is namelijk het eerste deel van een trilogie, een voorbereiding op de twee volgende delen, “maar daar mag je natuurlijk niets van merken.” Buwalda heeft ook al het tweede deel "voor 60-70%” af. 

Macht

De nieuwe roman gaat over een machtige zakenman in de petroleumsector en zijn zoon die, opgevoed in een pleeggezin, zijn vader toevallig tegen het lijf loopt. Ook klassieke muziek speelt een rol in het boek, met name de zoektocht naar een verdwenen deel van een pianosonate van Beethoven. 

“Het gaat over de diepe bedrading van mensenlevens, de psychologische redenen voor iemands gedrag. Hoe komt het dat je machtig wil zijn of dat net aan je voorbij laat gaan?”  

Als het leuk leest, dan heb je je als schrijver niet vermaakt, dan heb je hard gewerkt

“Otmars zonen” is een complexe puzzel waarbij de schrijver naar eigen zeggen vooral veel energie in de constructie heeft gestoken.  Hij weet precies hoe de trilogie moet eindigen en heeft alles al in zijn hoofd zitten.

Peter Buwalda jongleert met dubbelzinnige namen (“Tromp”, “Ludwig”, “Dolf”). Op de vraag of hij zich vermaakt heeft bij het schrijven antwoordt hij: “Als het heel leuk leest, dan is het net niet leuk geweest voor de auteur”. Vlot schrijven is namelijk hard werken.

“Literatuur moet net zo elastisch zijn als onze gesprekken, maar dan moet je het heel zorgvuldig zo maken.” Zoveel moge duidelijk zijn: Peter Buwalda legt de lat hoog voor zichzelf: “Ik heb maar één beroep: zorgen dat alles klopt in een boek. Ik mag het niet rafelig en onaf presenteren.” 

"Otmars zonen" van Peter Buwalda (uitgeverij De Bezige Bij) wordt op vrijdag 15 maart om 20u voorgesteld in het Museum Dr. Guislain in Gent.

Beluister hier het gesprek met Peter Buwalda in "Pompidou" op Klara:

Bekijk hier het interview met Peter Buwalda in "Van Gils & gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen