Leuven treedt op tegen dagdisco's

Leuven verbiedt vanaf nu grootschalige dagdisco's. De stad wil daarmee de overlast voor haar inwoners en toeristen aanpakken en het overmatig drankgebruik bij studenten inperken.

Dagdisco's zijn fuiven die grotendeels overdag plaatsvinden. Studenten beginnen dan al in de vroege namiddag te drinken, vaak aan zeer schappelijke prijzen. Dat zorgt vaak voor een grote opkomst, waardoor de helft van de feestvierders op straat of op het voetpad moet staan. "Dat leidt tot sterke overlast",  zegt Mohamed Ridouani (SP.A), burgemeester van Leuven. "Binnen het uur heb je dan mensen die moeten afgevoerd worden met de ambulance omdat ze te veel hebben gedronken, schoolgaande kinderen moeten zich een weg banen tussen de dronken studenten of braaksel, dat kan niet meer."

Facebook als hulpmiddel

Wie een fuif of dagdisco in Leuven wil organiseren, moet dat 14 dagen op voorhand melden. De stad Leuven kijkt dan waar de dagdisco zal plaatsvinden. "We kennen de capaciteit van de meeste cafés goed. Als wij op Facebook gaan kijken naar het evenement en daar staan beduidend meer mensen op 'aanwezig' dan er in het café passen, dan weten we waarop dat zal uitdraaien, en dan keuren we dat niet meer goed", voegt Ridouani er aan toe.

Leuvense studentenkoepel LOKO reageert dat ze het problematisch vinden wanneer een eventuele goedkeuring afhangt van externe factoren, zoals de populariteit van sociale media. Ze hopen dan ook dat studentenverenigingen beter ondersteund zullen worden op vlak van preventieve maatregelen en de communicatie naar de bezoekers toe. 

Geen verbod op plezier

"Leuven is een studentenstad, altijd al geweest. Ik heb graag dat ze zich hier amuseren en zich thuis voelen, er mag dus zeker gefeest worden. Maar dat moet met het nodige respect en volgens de afspraken", aldus Ridouani. 

Meest gelezen