Videospeler inladen...

Econoom Geert Noels: "Wanneer organisaties en bedrijven te groot worden, komt mens in verdrukking" 

Een economie op maat van mens en planeet, waar alles "kleiner, trager en menselijker" moet gebeuren. Daar pleit econoom Geert Noels voor in zijn nieuwste boek "Gigantisme" en gisteren ook in "Van Gils en gasten". Want wanneer organisaties en bedrijven te groot worden, dan komt de mens in verdrukking, aldus Noels.

“Gigantisme is in feite een ziekte, een ziekte die maakt dat organismen te groot worden door overstimulering en dat is exact wat er in de economie gebeurt", zei Noels in "Van Gils en gasten". "Sommige dingen worden te groot, alsof ze te veel groeihormonen krijgen. Wanneer die organismen -organisaties, bedrijven...- te groot worden, dan is het zoals een ziekte: de mens komt in de verdrukking. Dat inzicht heeft me geholpen de economie te linken aan grote maatschappelijke uitdagingen zoals burn-out, depressie en pesterijen.“

“Zo is in de Verenigde Staten gebleken dat in kleine scholen problemen zoals pesten of bepaalde vormen van misdaad gewoon niet bestaan. Zodra de school groeit, zie je die fenomenen toenemen. Zulke zaken hebben dus te maken met de grootte van de instelling. Dat is gekomen door economen die decennialang nagedacht hebben over schaalgrootte en dat hebben binnengerold in scholen, ziekenhuizen, administraties, bedrijven en dergelijke meer.“

“Ik ben niet voor de status quo of de nulgroei, maar wel tegen niet-duurzame groei. Het is net dat evenwicht dat ontbreekt. Ik ben ook niet tegen de natuur, je moet gewoon zien dat je niet overstimuleert. Ik denk dat we met relatief kleine ingrepen het voor een heel groot stuk kunnen rechttrekken."

Monopoly

Noels legde het probleem uit aan de hand van het wereldbekende gezelschapsspel Monopoly. Voor presentator Kamal Kharmach, die ook te gast was in "Van Gils en gasten" en zelf bedrijfseconomie doceert, werd het plots allemaal duidelijk.

“Dat klopt, want als iedereen geld bijkrijgt en iedereen blijft maar bouwen, dan zijn op een gegeven moment de pionnekes om hotels en huizen te bouwen op. Dan stokt het spel en wordt het huis disproportioneel meer waard dan dat het eigenlijk is. Voor je het weet betaal je te veel voor iets dat eigenlijk minder waard is dan het zou moeten zijn.”

Noels bevestigde de woorden van Kamal. “Nu ben je de essentie van gigantisme aan het uitleggen: dat als je de dingen overstimuleert, het menselijke gevoel volledig begint te verdwijnen.“

Meest gelezen