Videospeler inladen...

Groen lanceert ambitieus klimaatplan tot 2030

In de Kamer heeft Groen een integraal klimaatplan voor de volgende twee legislaturen voorgesteld. Doel van het plan is om tegen 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten en 60 procent van onze energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Volgens Groen kan het plan 80.000 nieuwe jobs scheppen.   

Groen wil onder meer 10.000 hectare extra bos, 750.000 woningen renoveren, 100.000 extra zitplaatsen op de trein en 600.000 ton minder voedselverspilling.  De partij pleit ook voor een CO2-belasting voor vervuilende bedrijven, het afbouwen van de veestapel en een ban op wegwerpproducten. De maatregelen zijn verspreid over zes routepaden en over tien jaar.

Groen spaart ook het heilige huisje van de salariswagen niet. Tegen 2020 wil de partij de tankkaart afschaffen en tegen 2022 de fiscale voordelen van de salariswagen. In ruil moet er dan wel een mobiliteitsbudget komen.

De kostprijs van het plan is 4 miljard euro per jaar wat onder meer door de vervuilende bedrijven zal moeten worden betaald. Groen rekent op 2 miljard euro aan terugverdieneffecten. Ze zal het plan laten narekenen door het Planbureau en roept de andere partijen op om zelf een eigen klimaatplan op te maken.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het interview met Meyrem Almaci in "Terzake":

Videospeler inladen...

Het klimaatplan van Groen gewikt en gewogen, bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen