Guy Verhofstadt: "Dat Britten eindelijk laten weten wat ze wél willen, in plaats van wat ze niet willen"

Europees Parlementslid en brexit-onderhandelaar Guy Verhofstadt ziet een uitstel van de brexit tot 30 juni niet zitten. "Dan gaan we weer een hele tijd van discussies hebben, en we weten niet eens welke vorm van brexit de Britten zelf willen." Hij pleit voor een kort uitstel tot maximaal eind april, onder strikte voorwaarden.

Guy Verhofstadt is fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement en onderhandelde mee over het brexit-akkoord. Hij vindt het een goede zaak dat het Britse parlement gisteravond uitgesproken heeft dat het geen uitstap uit de Europese Unie wil zonder een akkoord. Tegelijk waarschuwt hij dat er nu heel snel duidelijkheid moet komen over welke brexit het Britse parlement dan wél wil.

"Het akkoord dat de Britse premier Theresa May onderhandeld heeft met Europa is twee keer weggestemd, het is duidelijk dat het Britse parlement dat niet wil. De vraag is nu welke vorm van brexit de meerderheid in het Britse Lagerhuis dan wél wil", zegt Verhofstadt in "De ochtend" op Radio 1.

Vandaag moeten de parlementsleden stemmen over een uitstel van de brexit tot 30 juni, een voorstel van premier Theresa May zelf. May moet dan vervolgens de vraag stellen aan Europa of dat uitstel wel mogelijk is, maar daar lijkt binnen de Europese Unie volgens Verhofstadt maar weinig animo voor te bestaan.

"Er is weinig appetijt om dat uitstel goed te keuren, zolang we niet weten waarvoor dat uitstel gebruikt zal worden, wat de Britse politiek in tussentijd over de brexit zal beslissen, welk soort van brexit het Britse parlement uiteindelijk wil. Vergeet ook niet dat álle 27 overblijvende lidstaten hun goedkeuring voor dat uitstel moeten geven", zegt Verhofstadt.

"Neem een duidelijk standpunt in"

De datum van 30 juni is voor Verhofstadt ook veel te ver in de toekomst. "Dan gaan we weer een hele tijd van discussies hebben. Ik pleit eerder voor een kort uitstel van maximaal enkele weken of maanden, niet verder dan eind april, en dat onder strikte voorwaarden. We moeten weten wat er in die uitstelperiode gebeurt."

Eigenlijk vragen wij maar één ding: dat het Britse parlement ons nu eindelijk eens laat weten wat het wil, in plaats van wat het niet wil"

"Het Britse parlement moet een duidelijk standpunt innemen: wat wil de meerderheid? Het akkoord zoals het nu op tafel ligt, dat kan, maar het is weinig waarschijnlijk. Willen ze een andere soort brexit? Een douane-unie bijvoorbeeld? Of willen ze het Noorse model, waarbij er naast een douane-unie ook nog een interne markt is? Willen ze misschien een tweede referendum? Eigenlijk vragen wij maar één zaak: dat het Britse parlement nu eindelijk eens laat weten wat het wil, in plaats van wat het niet wil."

Er is nog een reden waarom Verhofstadt de datum van 30 juni niet ziet zitten: de Europese verkiezingen. Uitstel zou betekenen dat de Britten Europese verkiezingen moeten organiseren, vertegenwoordigers in het Europees Parlement aanduiden. "Het is ook de overtuiging van de Europese Raad dat we dit niet over de verkiezingen mogen tillen."

"Strategische zet van Tusk om May te helpen"

Opvallend wel: vanmorgen liet Europees president Donald Tusk verstaan dat hij eventueel wel te vinden is voor een lang uitstel. "Je kan dat alleen maar uitleggen als een tactische zet van Tusk om de Britse premier Theresa May te helpen de harde brexiteers over de streep te halen", zegt Guy Verhofstadt in "Het Journaal".

De harde brexiteers willen van een lang uitstel namelijk niet weten en zouden op die manier kunnen overhaald worden om het akkoord dat nu op tafel ligt toch goed te keuren.

Beluister het gesprek met Guy Verhofstadt in "De ochtend":

Bekijk het gesprek met Guy Verhofstadt in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen