Daniel Day-Lewis in "My left foot"

Canadees onderzoek: van de hersenen van acteurs is af te lezen hoe ze zich inleven in een rol 

Een Canadese studie onderzocht hoe de hersenen van acteurs werken als ze helemaal in hun rol zitten. De resultaten zijn verrassend. Ze lijken zichzelf wat "uit te schakelen". 

Vijftien acteurs en toneelstudenten werden in de scanner geschoven voor een onderzoek aan de McMaster-universiteit in Hamilton, Canada. Ze moesten vragen beantwoorden in verschillende hoedanigheden: als zichzelf, als een goede vriend en als Romeo of Julia. 

Bij het antwoorden als Romeo of Julia bleek de activiteit in het midden van de prefrontale cortex van hun hersenen sterk te verminderen. “Een gebied dat actief is als we bezig zijn met dingen die naar onszelf verwijzen, bijvoorbeeld rustig nadenken of mediteren,” zegt hoogleraar psychologie Hans Op de Beeck van de KU Leuven in “De wereld vandaag” op Radio 1. Als dat gebied minder actief is, kan dat erop wijzen dat het “zelf” wat uitgeschakeld wordt en dat een acteur dus wat meer zijn of haar personage wordt. 

"Alles wat we doen kan aan een bepaalde hersenactiviteit gelinkt worden. Gedrag en hersenwerking hangen mooi samen. Het uitsluiten van de eigen persoonlijkheid is natuurlijk  een interpretatie van de onderzoekers. Het is wel een verrassende bevinding en het zal zeker wel verder onderzocht worden,” zegt Op de Beeck.

De onderzochte acteurs en studenten deden allemaal aan method acting; dat is de Amerikaanse methode om volledig op te gaan in het personage, ook buiten de filmset. Acteurs vermageren, verdikken, leren een andere taal, dompelen zich onder in de leefwereld van hun personage. Denk aan Marlon Brando, Dustin Hoffman of Meryl Streep. Heath Ledger ging heel ver als The Joker in “The dark knight”. Daniel Day-Lewis bleef in een rolstoel zitten, ook wanneer hij geen opnames had voor de film “My left foot”.  Jack Nicholson verbleef voor zijn rol in "One flew over the cuckoo's nest" echt een poos in een psychiatrisch centrum. Bekijk de trailer hier:

Meest gelezen