Videospeler inladen...

In pyjama naar school om afwezige leerlingen te steunen

Vandaag houden heel wat kinderen hun pyjama aan op de schoolbanken. Ze tonen op die manier hun solidariteit voor langdurig zieke leerlingen die niet aanwezig kunnen zijn in de klas. De Nationale Pyjamadag wordt al voor de vierde keer georganiseerd door de vzw Bednet. MNM en Ketnet steunen ook dit jaar de actie.

Vzw Bednet brengt live lessen tot bij afwezige leerlingen

De Nationale Pyjamadag is sinds 2016 een initiatief van vzw Bednet. De vereniging zorgt ervoor dat langdurig afwezige leerlingen uit het kleuter-, lager- en middelbaar onderwijs hun lessen kunnen volgen van thuis uit. Bednet installeert een computer met webcam in de klas waardoor de afwezige leerling de klas live kan volgen. Het computerscherm in de klas toont ook de leerling thuis. Op die manier kan de zieke leerling in contact blijven met zijn klasgenoten en actief deelnemen aan de lessen.

Vzw Bednet

Vzw Bednet begon in 2007 als een proefproject met een vijftiental kinderen. Ondertussen erkende de Vlaamse overheid Bednet als een onmisbaar deel van het onderwijsdecreet. Het succes van Bednet bleef groeien. Vorig jaar konden 1.008 leerlingen dankzij Bednet hun lessen van thuis uit volgen. Negentig procent van die leerlingen kon daardoor samen met hun klasgenoten doorstromen naar het volgende leerjaar.

Nationale Pyjamadag

Bednet spoort kinderen vandaag aan om langdurig afwezige kinderen te steunen door in pyjama naar school te gaan of een slaapfeestje te organiseren. Scholen kunnen zich via de website van Bednet inschrijven als deelnemer van de actie. Bednet voorziet lesmateriaal zodat deelnemende leerkrachten de werking en het belang van de organisatie kunnen verduidelijken in hun klas. Daarnaast kunnen klassen een groepsfoto inzenden die verschillende prijzen, zoals bijvoorbeeld een ontmoeting met de Rode Duivels, oplevert.

MNM en Ketnet doen mee

Zowel Ketnet als MNM steunen de Nationale Pyjamadag al van de eerste editie in 2016. MNM zendt vandaag De Grote Peter de Veire Ochtendschow uit vanuit het Revalidatiecentrum in Pulderbos. De Bednetter Sylke Wyckmans verblijft in Pulderbos omdat haar mucoviscidose steeds verslechtert. De achttienjarige leerling Wetenschappen-Wiskunde nodigt er vandaag haar klasgenoten uit voor een slaapfeestje. Peter Van de Veire en Julie Van den Steen draaien ter plaatse plaatjes om Sylke en andere langdurig zieke leerlingen te steunen. 

Ketnet bereidde de Nationale Pyjamadag deze week al voor met duiding over vzw Bednet en een fotowedstrijd. Vandaag toont Karrewiet een bezoek bij Bednetter Julien. De leerling uit het vijfde leerjaar weet sinds november dat hij botkanker heeft. Karrewietkijkers kunnen zien hoe Julien Bednet gebruikt en waarom de vzw zo belangrijk is voor hem. Julien hoopt bij de start van 2020 opnieuw les te volgen samen met zijn klasgenoten.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen