Videospeler inladen...

Gentse "neuzekesoorlog" leidt tot celstraf met uitstel 

Een verkoper van de beroemde "Gentse neuzekes" of cuberdons is veroordeeld tot twee maanden cel met uitstel voor beledigingen met racistische drijfveer. De neuzekesverkoper moet zijn cuberdonstand nu op minstens 50 meter plaatsen van het kraam van zijn concurrent. 

In Gent woedt er al jaren een ruzie tussen twee cuberdons-verkopers. De twee handelaars stonden lange tijd naast elkaar op de Groentenmarkt en proberen klanten van elkaar af te snoepen. Beide beweren dat ze de beste snoepjes hebben en zeggen dat de tegenstander op ongeoorloofde wijze klanten afpakt.

"Neuzekesoorlog" in Gent woedt al jaren

In 2011 werden er al eens klappen uitgedeeld in de "neuzekesoorlog", en in 2014 werd de vergunning van de twee verkopers tijdelijk ingetrokken na een vechtpartij. Maar de ruzie tussen de twee raakte niet opgelost. Eén van de cuberdonverkopers kwam eind 2017 in opspraak nadat hij gefilmd werd door enkele toeristen die de beelden later op YouTube plaatsten. Daarin scheldt hij zijn concurrent uit. 

Cuberdonverkoper moet stand op minstens 50 meter plaatsen van zijn concurrent

Rechtbank Gent

Het slachtoffer vroeg een morele schadevergoeding van 2.400 euro. "Het waren rauwe feiten van racisme. 'It's not a human, it's a beast', kreeg mijn cliënt te horen", stelde zijn advocaat. "Hij wist dat het gefilmd werd, maar deed alles met de bedoeling om reclame te maken en neuzekes te verkopen. Racisme is echter een brug te ver."

Het openbaar ministerie had 6 maanden cel en een geldboete van 1.600 euro gevorderd. De beklaagde heeft al 26 veroordelingen voor de politierechtbank opgelopen en vier correctionele veroordelingen, maar hij kwam nog in aanmerking voor probatie-uitstel. "Het is duidelijk dat het om onverholen racisme gaat en dat het geen alleenstaand incident was", stelde de aanklager.

De rechtbank sprak de man echter vrij voor het overtreden van de antiracismewet. De rechter veroordeelde de cuberdonverkoper tot 2 maanden cel. "Dat is de maximumstraf voor beledigingen met racistische drijfveer", klonk het. "De celstraf wordt met uitstel toegekend, op voorwaarde dat hij een cursus impulscontrole volgt, zodat hij eerst nadenkt voor hij iets zegt."

De verkoper moet ook een boete van 1.600 euro betalen. En hij moet zijn kraam op minstens 50 meter afstand plaatsen van zijn concurrent. Of hiermee een einde komt aan de "neuzekesoorlog" is nog maar de vraag.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen