Videospeler inladen...

Joke Schauvliege (CD&V): "De vele steunbetuigingen hebben me erbovenop geholpen, ik heb er opnieuw zin in"

CD&V-politica Joke Schauvliege is duidelijk opnieuw klaar om campagne te voeren voor de verkiezingen van 26 mei, na haar ontslag als minister vorige maand. "Ik heb tijd nodig gehad om alles op een rijtje te zetten, maar de vele steunreacties hebben me er snel bovenop geholpen", zegt ze in "Van Gils en Gasten".

Begin februari nam Joke Schauvliege ontslag als Vlaams minister voor Leefmilieu nadat ze de klimaatbetogingen had afgedaan als een complot. Ze verwees daarvoor naar info vanuit de Staatsveiligheid, maar dat bleek een leugen. Op de persconferentie waarop Schauvliege haar ontslag aankondigde, kon ze haar tranen niet bedwingen. Die beelden zag ze vanavond voor het eerst terug in "Van Gils en Gasten".

"Het is even slikken om die beelden terug te zien", aldus Schauvliege. "Ik had de beelden nog nooit bekeken. Het is sowieso confronterend om jezelf op beeld te zien, komt daar nog bij dat ik zat te wenen."

Videospeler inladen...

"Je kan niet geloven hoeveel reacties dit heeft losgemaakt bij de mensen", vertelt de ex-minister. De dagen na het ontslag waren niet evident, getuigt ze. "Ik heb echt wel tijd nodig gehad om alles op een rijtje te zeggen. Ik heb me even afgezonderd van de wereld. Maar vrij snel heb ik enorm veel steun gekregen: kaartjes, bloemen, sms'jes. Er waren zelfs mensen die speciaal mijn adres hadden opgezocht en met de fiets mij zijn komen bezoeken. De massale steun heeft mij er snel bovenop geholpen."

Schauvliege trekt de Oost-Vlaamse CD&V-lijst voor de verkiezingen van 26 mei. "Normaal zou je meer tijd moeten hebben om zoiets te verwerken. Maar de verkiezingen komen eraan en de partij heeft mij gevraagd om de lijst te trekken. Ik heb altijd met hart en ziel aan politiek gedaan en ik voel nog altijd die passie. En als je dan alles op een rijtje zet, dan voel je dat die drive er nog is om ervoor te gaan. Dan heb ik de klik gemaakt."

Ziet Schauvliege het zitten om opnieuw minister te worden? "Ik heb dat altijd heel graag gedaan, maar eerst de verkiezingen afwachten", antwoordt ze diplomatisch. "Ik zou in elk geval niet willen dat mensen op mij zouden stemmen uit medelijden, maar vooral om wie ik ben als politica en om wat ik heb gedaan de voorbije jaren."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Joke Schauvliege in "Van Gils & Gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen