Videospeler inladen...

Crevits wil "polemiek beëindigen": Commissie moet oordelen of deelname scholen aan klimaatactie al dan niet politiek is

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft de commissie Zorgvuldig Bestuur Onderwijs ingeschakeld om te bekijken of scholen mogen deelnemen aan klimaatmarsen. Dat heeft ze aangekondigd in "Het Journaal". Eerder vandaag hekelde N-VA-voorzitter Bart De Wever het feit dat sommige scholen zullen meedoen aan een klimaatmars als verplichte buitenschoolse activiteit. Volgens De Wever doen de scholen daarmee aan politiek.

Morgen is er voor de tiende week een klimaatmars. Verschillende scholen zullen meestappen in de vorm van een buitenschoolse activiteit.  Dat kan niet zomaar, stelt minister van Onderwijs Crevits. "Het moet gekaderd zijn binnen een project en de scholen moeten alles bespreken met de ouders en de schoolraad. En het is van belang dat ze niet aan politiek gaan doen."

Net over dat laatste hebben verschillende politici hun twijfels. "De eisen die men stelt (op de klimaatmarsen, nvdr.) zijn bij uitstek politieke eisen", liet N-VA-voorzitter Bart De Wever optekenen bij ATV. "Als je als minister zegt dat het geen politieke activiteit is, dan ben je echt wel ziende blind. Ik zou het absoluut niet kunnen waarderen dat mijn kinderen in een betoging moeten meelopen, verplicht vanuit de scholen. Dat ze bij wijze van spreken zouden spijbelen als ze niet mee gaan betogen. Dit is de wereld helemaal op zijn kop. Dit is er zeer ver over."

Minister Crevits wil nu naar eigen zeggen de polemiek beëindigen en klaarheid in de discussie brengen over wat kan en wat niet. "Daarom heb ik  beslist om een vraag te stellen aan onze commissie Zorgvuldig Bestuur, die oordeelt over het feit of deelnames aan acties politiek of geen politiek is. Ik zal de uitspraak daarvan gebruiken om - als het nodig is - de regelgeving aan te passen. Maar ik wil echt dat als een school werkt rond klimaat, dat je dat niet automatisch gaat zien als een politieke activiteit." Crevits hoopt op een "klaar antwoord", maar het is niet duidelijk wanneer de commissie Zorgvuldig Bestuur dat antwoord klaar zal hebben.

Crevits maakt zich daarnaast ook zorgen over het verplichte karakter van deelname aan klimaatmarsen. "Engagement laat zich niet dwingen", klinkt het. Maar wat doe je dan met leerlingen die niet willen meestappen of niet mogen van hun ouders? "Scholen vinden daar een oplossing voor", stelt de minister. "De scholen in Vlaanderen zijn wijs en verstandig genoeg om samen met de ouders een goede oplossing daarvoor te vinden."

Bekijk het interview met minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen