Kwart meer pv's bij De Lijn door invoering digitale Mobib-kaart

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft vorig jaar net geen 100.000 processen-verbaal uitgeschreven, maar liefst een kwart meer dan het jaar voordien. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen. De toename komt er vooral door de invoering van de digitale Mobib-kaart. 

Controleurs van De Lijn kunnen pv's uitschrijven voor zwart rijden, te dicht bij een halte parkeren, een bus vuilmaken of voor een vals abonnement. De sanctie varieert van een waarschuwing tot een boete van 500 euro bij herhaalde zware overtredingen. 

Heel wat reizigers vergeten hun digitale Mobib-kaart te scannen

Inge Debruyne, De Lijn

Vorig jaar werden er in totaal bijna 100.000 pv's uitgeschreven. Dat is een kwart meer dan in 2017. De sterke stijging komt er vooral door de toename van de digitale Mobib-kaart. Die kaart vervangt het papieren abonnement. De reiziger moet de kaart bij elke rit verplicht valideren, maar blijkt dat te vergeten. "In 2017 hielden controleurs het vooral bij mondelinge verwittigingen. Vorig jaar schreven ze wel pv's uit', zegt Inge Debruyne van De Lijn. 

Al betekent een pv niet automatisch een boete. Wie op een jaar tijd slechts één maal vergeet om zijn kaart te scannen, krijgt geen boete. Een tweede keer kost 20 euro, een derde keer 50 euro. 

Dertig procent meer zwartrijders in Antwerpen

Wat zwartrijders betreft, is er over heel Vlaanderen een kleine toename. Maar vooral in de provincie Antwerpen is het aantal pv's voor zwartrijden sterk toegenomen, met zo'n 30 procent. "De stijging in Antwerpen is te verklaren door het feit dat onze controleurs in 2017 zich meer gefocust hebben op het begeleiden van de reizigers, waardoor er minder controles waren in dat jaar", zegt Inge De Bruyne van De Lijn. 

Meest gelezen