De Vietnamese Doan Thi Huong bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Kuala Lumpur.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Maleisië laat Vietnamese verdachte van moord op halfbroer van Kim Jong-un (nog) niet vrij

De jonge Vietnamese vrouw die beschuldigd wordt van de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, wordt niet vrijgelaten. Eerder had het gerecht in Maleisië de Indonesische mede-verdachte wel vrijgelaten. Vietnam reageert teleurgesteld.

Het gaat om de twee jonge vrouwen die in februari 2017 het gezicht van Kim Jong-nam besmeurd hebben met het zenuwgif VX op de luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië. Kim -de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un- is daarna overleden.

De twee jonge vrouwen werden herkend via beelden van bewakingscamera's en werden opgepakt. Ze ontkennen het feit niet, maar zeggen dat ze niet wisten dat het product giftig was en dat ze waren ingehuurd voor een grap voor de televisie. Ze zouden ook niet geweten hebben wie Kim Jong-nam was.

Enkele dagen geleden heeft het gerecht in Kuala Lumpur verrassend de Indonesische verdachte Siti Aisyah vrijgelaten en naar haar land laten terugkeren. Dat zou gebeurd zijn onder druk van de Indonesische president Joko Widodo die de vrouw terug wou halen voor de verkiezingen van volgende maand.

Algemeen was verwacht dat de Vietnamese verdachte Doan Thi Huong nu ook zou worden vrijgelaten, maar dat is dus niet gebeurd. Vietnam reageert erg teleurgesteld op de "perverse beslissing". Hanoi begrijpt niet waarom de twee vrouwen zo verschillend behandeld worden.

De Indonesische president Joko Widodo samen met Siti Aisyah na haar terugkeer in haar land.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Liet Kim zijn halfbroer vermoorden?

Het slachtoffer Kim Jong-nam was de oudere halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die we kennen van de toppen met de Amerikaanse president Donald Trump.

Die halfbroer woonde in de Chinese autonome regio Macau. Hij had in het verleden kritiek geuit op het beleid van Kim Jong-un en die vreesde dat China Kim Jong-nam achter de hand zou houden als - eventueel meer meegaande - leider van Noord-Korea.   

Volgens sommige bronnen zou Kim Jong-un dan beslist hebben om zijn halfbroer te laten vermoorden. Noord-Koreaanse geheime agenten zouden dan de twee jonge vrouwen ingehuurd hebben om hen met een smoesje Kim Jong-nam te laten vergiftigen. Feit is dat vier Noord-Koreanen die door Maleisië van betrokkenheid bij de moord verdacht worden, meteen uit het land zijn gevlucht. Er is nu een internationaal aanhoudingsbevel tegen die vier uitgevaardigd.

De vermoorde Kim Jong-nam en zijn halfbroer Kim Jong-un.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen