Videospeler inladen...

Tv-maker Martin Heylen volgde Danneels tijdlang voor reportage: "Simpele fiere man, maar ook een mysterie"

Programmamaker Martin Heylen portretteerde voor de reportagereeks "God en klein Pierke" op Eén een tiental jaar geleden verschillende bekende persoonlijkheden. Eén van hen was kardinaal Godfried Danneels. Heylen volgde de kerkleider in 2010 gedurende bijna een jaar. Tijdens die opnameperiode brak het misbruikschandaal rond Roger Vangheluwe uit. "Daarna mochten we hem nog één keer interviewen, op basis van het vertrouwen dat hij in ons had. Al bleef Danneels altijd een sfinx", zegt Heylen in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Heylen herinnert zich Danneels als een "simpel man, in de positieve zin van het woord. Iemand uit een klein West-Vlaams dorpje, die heel trots was op wat hij bereikt had. Iemand die enorm vervlochten was met zijn beroep en statuut. De mis voorgaan: dat was voor Danneels de grootste hemel. Hij was een slimme man, die durfde ingaan tegen de conservatieve strekkingen in het Vaticaan. Danneels heeft iets verwezenlijkt, maar er zit ook een schaduwkant aan."

Voor "God en klein Pierke" volgde Heylen als een vlieg op de muur zijn bekende gast maandenlang op belangrijke momenten in zijn leven. "Af en toe dook ik op, en ik probeerde zo een beeld te schetsen van de kerkvorst zelf, en zijn kleinmenselijke trekjes", vertelt Heylen. "En Danneels wou daar een eindje in meegaan. Zo ben ik met hem op katholieke plaatsen gekomen, waar ik anders nooit zou geraakt zijn, maar even goed hebben we samen iets banaals gedaan als met zijn auto op onderhoud gaan."

Toch was het volgens Heylen echt moeilijk om in het geval van Danneels de mens achter de functie te leren kennen. "Danneels bleef een sfinx, net zoals de andere mensen die ik toen heb geportretteerd. Je krijgt het stuk te zien dat iemand wil prijsgeven. Maar dat was op zich al boeiend genoeg. Danneels was een mens als een ander."

Danneels was een mens als een ander, maar wel één met een schaduwkant.

Middenin de opnameperiode voor het programma komen verhalen over kindermisbruik door bisschop Roger Vangheluwe aan het licht. "Een moeilijke zaak, want we waren Vangheluwe in de loop van dat jaar al een paar keer tegen het lijf gelopen. Hij en Danneels waren goede vrienden, West-Vlamingen onder elkaar. Toen de zaak rond Vangheluwe losbarstte, kon niemand Danneels nog bereiken. Hij sloot zich op in zijn ivoren toren."

Heylen blijft aandringen, en weekt nog één interview los bij Danneels. Een allerlaatste gesprek, vanuit een bepaald vertrouwen dat tussen beide heren gaandeweg gegroeid is. "Bijna alles wat we tot dan toe gedraaid hadden, hebben we weggegooid. In het licht van die pedofiliezaak werd alles wat we eerder gedaan hadden zo banaal. We hebben alles op alles gezet voor dat laatste gesprek."

Dat Danneels niet op de hoogte was van het misbruik in de Kerk: ik geloof dat niet.

In dat ultieme interview in de abdij van Orval - een locatie die Danneels zelf had gekozen - ontkent Danneels met klem dat hij op de hoogte was van het kindermisbruik in de Kerk. Maar dat gelooft Heylen niet. "Als je ziet welke verhalen er nadien nog naar boven zijn gekomen, en welke proporties dat heeft aangenomen, dan wist iedereen wat er aan het gebeuren was. Ik kan als interviewer op dat moment alleen maar de vraag stellen, zo duidelijk mogelijk, maar naar zo'n antwoord zat ik verbaasd te luisteren", geeft Heylen toe. "Dat misbruikverhaal zal Danneels met een moeilijk gevoel hebben achtergelaten. Hij werd gedoemd om te verdwijnen, en te zwijgen."

Bekijk hier de volledige uitzending van "God en klein Pierke" over Godfried Danneels uit 2010:

Videospeler inladen...

Meest gelezen