Videospeler inladen...

Michel over humanitaire visa: Met de N-VA nog in de regering had Francken "waarschijnlijk ontslag moeten nemen"

Als de regering niet in lopende zaken zou zijn, had  een staatsscretaris waarschijnlijk ontslag moeten nemen. Dat heeft premier Michel gezegd in de Kamer. Hij reageert hiermee op de resultaten van het administratief onderzoek over de humanitaire visa. Zonder hem bij naam te noemen, was het wel duidelijk dat Michel het over Theo Francken had.

Nadat er vragen waren gerezen over de toekenning van humanitaire visa onder het beleid van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA), had Michel in het parlement transparantie beloofd. "Ik heb dat ook gedaan en minister De Block heeft daarom een administratief onderzoek laten uitvoeren."

Uit dat rapport bleek dat het aantal toegekende humanitaire visa sterk gestegen was onder het beleid van Francken en dat het systeem om met tussenpersonen te werken geleidelijk aan ontspoord is. Van meer dan 120 van de 1.500 mensen die een visum kregen, is er momenteel zelfs geen spoor meer te vinden.

In antwoord op een vraag van Hendrik Vuye antwoordde Michel dat hij geshockeerd is door het verslag. "Het principe van de humanitaire visa blijft belangrijk en ik heb in het verleden de verhoging van het aantal humanitaire visa verdedigd omdat het een teken is dat we rekening houden met de internationale situatie. Binnen de regering was dit de verantwoordelijkheid van één staatssecretaris om de beslissing te nemen, dat is niet nieuw", legt Michel uit.

"Maar ik wil duidelijk zijn, de feiten die we gisteren in de commissie geleerd hebben, zijn bijzonder ernstig. Ik ben ook, zoals veel anderen waarschijnlijk, geshockeerd door de feiten die we gehoord hebben. Er is een vraag, waarop we misschien nooit een antwoord zullen krijgen. Zonder een regering in lopende zaken (en met de N-VA nog in de regering, nvdr) was deze informatie niet aan het licht gekomen. Het is misschien een geluk voor één staatssecretaris die met deze feiten waarschijnlijk ontslag had moeten nemen", besluit Michel.  

Syriërs opnieuw gescreend

Intussen is bekend geraakt dat minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem (CD&V) een controle zal vragen van de Syriërs die onder Francken een humanitair visum kregen. De federale politie zal ook een snelle screening doorvoeren van de persoon die mogelijk betrokken zou zijn geweest bij misdaden van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

De Crem bevestigde dat de federale politie nooit heeft gevraagd een controle door te voeren in het kader van die humanitaire visa. Hij heeft minister De Block intussen gevraagd de lijst met meer dan 1.000 namen door te sturen, in de eerste plaats de 121 die geen asiel hebben aangevraagd.

Meest gelezen