AFP or licensors

Olietapijt in Golf van Biskaje na schipbreuk containerschip

Na de schipbreuk van containerschip Grande America voor de Franse Atlantische kust is een kilometerlang olietapijt ontstaan. Een speciaal schip voor de bestrijding van zeeverontreiniging wordt deze voormiddag verwacht, zegt de bevoegde maritieme prefectuur. Ook het Europese Agentschap voor de Maritieme Veiligheid wordt ingeschakeld.

De Grande America, die uit het Duitse Hamburg komt en onder de Italiaanse vlag vaart, vatte dinsdag vuur, ongeveer 330 kilometer voor de Franse kust in de Golf van Biskaje. Het schip heeft gevaarlijke goederen aan boord. Ook heeft de Grande America ongeveer 2.200 ton ruwe olie aan boord.

Het 214 meter lange schip, dat ook ongeveer 2.000 voertuigen transporteert, maakte recent zwaar slagzij. Milieuminister François de Rugy waarschuwde al na het ongeluk voor mogelijke olievervuiling en zegt dat het olietapijt via de golf van Biskaje zondag of maandag de Franse kust zou kunnen bereiken.

De prefectuur zegt dat er 27 opvarenden waren aan boord van het schip. Zij zijn door de Britse marine gered. Het schip was op weg naar Casablanca in Marokko. Verder melden ze dat een speciaal schip voor de bestrijding van zeevervuiling donderdagvoormiddag wordt verwacht. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen