Orbán probeert Wouter Beke op andere gedachten te brengen over uitsluiting Fidesz

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in een brief aan CD&V-voorzitter Wouter Beke gevraagd om terug te komen op diens vraag om Fidesz, de partij van Orbán, uit de Europese Volkspartij (EVP) te  zetten. Hij verontschuldigt zich ook voor zijn beledigende taal. Beke laat weten niet in te gaan op de vraag van Orbán.  

Orbán begint zijn brief met te stellen dat Fidesz en de CD&V "serieuze meningsverschillen" hebben inzake migratie, de bescherming van de christelijke cultuur en de toekomst van Europa. Hij voegt eraan toe dat hij zijn standpunt daarover niet zal veranderen.

Toch vindt Orbán dat die meningsverschillen geen reden zijn om zijn partij uit de EVP te zetten, wat door CD&V en een aantal christendemocratische partijen uit andere landen is gevraagd. "Ik zou daarom respectvol willen vragen terug te komen op uw voorstel tot uitsluiting, als dat mogelijk is", schrijft de Hongaarse premier.

Hij verontschuldigt zich er ook voor dat hij de partijen die voor de uitsluiting van Fidesz ijveren "nuttige idioten" heeft genoemd. "Dit is eigenlijk een citaat van Lenin, waarmee ik een bepaalde politiek wilde bekritiseren, maar geen politici. Ik bied mijn verontschuldigingen aan als u dit citaat persoonlijk hebt genomen", besluit Orbán.

CD&V is niet de enige partij die wil dat de Fidesz van Orbán vertrekt omdat die partij de waarden van Europa niet respecteert. Samen met tien andere partijen wil ze volgende week stemmen over die uitsluiting. Orbán kreeg nog een laatste ultimatum, als hij aan drie voorwaarden voldeed, waaronder de verontschuldigingen. Maar die volstaan niet, zegt Beke.

"De problematiek is niet zijn uithaal naar mij en zijn verontschuldigingen vandaag. Ik weet dat er heel veel gesprekken zijn naar aanleiding van onze actie, maar wij hebben gezegd dat er grenzen gesteld moeten worden en dat er een rode lijn overschreden is. En dat is intussen een stelling die door 13 partijen gesteund wordt", stelt Beke. Hij is dan ook niet van plan om op de vraag van Orbán in te gaan.

Meest gelezen