Videospeler inladen...

Wiskundeleraar organiseert wedstrijd op pi-dag: "Wie breekt het record van 520 cijfers na de komma?"

Het is pi-dag en dat betekent voor de leerlingen van het Sint-Jozefscollege in Sint-Pieters-Woluwe uit het tweede middelbaar dat de wiskundeles er net iets anders aan toegaat dan normaal. Wiskundeleerkracht Joren Stienaers daagt de leerlingen namelijk uit om zoveel mogelijk cijfers na de komma van het getal pi op te schrijven. Wie het huidige record van meer dan 500 cijfers na de komma breekt, mag morgen een mooie prijs in ontvangst nemen.

Voor de wiskundigen is 14 maart een bijzondere dag: het is de dag waarop ze het oneindige pi vieren, een belangrijk getal in de wiskunde. "Wist u trouwens dat het vandaag de geboortedag van Einstein is?", vertelt Stienaers. Pi-dag valt niet toevallig vandaag, legt hij uit. "In de Verenigde Staten schrijven ze 14 maart als 3/14, doet het al een belletje rinkelen?"

Het zijn inderdaad de eerste drie cijfers van het getal pi: 3,14. Maar achter de gekende cijferreeks volgt nog een oneindig aantal cijfers, waarachter geen enkele logica schuilgaat. De opdracht die Stienaers in petto heeft voor de leerlingen van het Sint-Jozefscollege is dus niet mals: "schrijf op dit papier zoveel mogelijk cijfers na de komma van het getal pi".

De reeks aanvullen tot in het oneindige is onmogelijk, maar je kan wel ver geraken. Dat heeft Liam (14) vorig jaar al bewezen, want hij is er toen in geslaagd om 520 cijfers na de komma uit het hoofd te noteren. Hij is een van de leerlingen die dit jaar opnieuw meedoet aan de wedstrijd en aan zijn notities te zien, volgt hij zichzelf misschien wel op als winnaar.

Videospeler inladen...