Videospeler inladen...

Minister Crevits (CD&V) zet puntjes op de i: "School mag betogen voor klimaat, maar moet dat doorspreken met ouders"

Scholen die met hun leerlingen gaan betogen op een klimaatmars als verplichte schoolactiviteit, mag dat wel? Want dat zint sommige ouders niet, schrijft Het Nieuwsblad. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zet in "De ochtend" op Radio 1 de puntjes op de i: "Als een school beslist, na grondig overleg, om deel te nemen aan een bepaalde actie, is dat een georganiseerde schoolactiviteit."

Morgen is er voor de tiende week op rij een klimaatmars en heel wat scholen maken er een buitenschoolse activiteit van. Maar dan zijn de leerlingen wel verplicht om mee te stappen. En dat stuit bij sommige ouders op verzet.

Peter Daems, vader van 2 kinderen in een school in Mortsel, vindt alvast dat dat niet kan. "Die juffrouwen staan zelf niet recht in hun schoenen", zegt hij. "Die hebben allemaal een auto en een gsm en die leven allemaal zelf niet zoals in Bokrijk. En met groene energie kunnen ze dat hier van geen kanten aan."

Videospeler inladen...

Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Mogen scholen hun leerlingen zomaar op uitstap meenemen naar zo'n klimaatmars of -actie? Minister van Onderwijs Hilde Crevits zegt van wel. "Als de school beslist, na grondig overleg, om deel te nemen aan een bepaalde actie, is dat een georganiseerde schoolactiviteit." Of dat nu een actie tegen geweld of voor het klimaat is, dat maakt niet uit. "Op zich heeft het klimaat geen kleur."

Geen politieke slogans

Toch geeft ze toe dat bij dat overleg vaak het schoentje wringt. "Je moet dat goed doorspreken en moet dat kaderen binnen en pedagogisch project. Dan is het geen spijbelen, maar een gezamenlijke actie. Maar als je dat niet doet als school en er gaan toch leerkrachten en/of leerlingen naar bepaalde evenementen of marsen, dan is dat spijbelen, zonder meer. Het is dus het ene of het andere en dat moet heel duidelijk op school besproken worden."

Als ouders van oordeel zijn dat het niet goed doorgesproken is, kunnen ze ook klacht neerleggen bij Commissie Zorgvuldig Bestuur

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Crevits benadrukt ook nog dat scholen binnen zo'n activiteit niet aan politiek mogen doen en dat leerlingen dus ook niet met politieke slogans mogen rondlopen. 

"Ouders die vinden dat er toch aan politiek gedaan wordt of die daar grote problemen mee hebben, moeten naar de schooldirectie stappen. Als ze van oordeel zijn dat het niet goed doorgesproken is, kunnen ze ook klacht neerleggen bij Commissie Zorgvuldig Bestuur."

Herbeluister hier het volledige gesprek met Hilde Crevits in "De ochtend" op Radio 1:

Katholiek onderwijs: "Belangrijk aspect in leerplannen"

Bij het katholiek onderwijs steunen ze het plan van de scholen die tot de koepel behoren: "Spijbelen voor het klimaat kan niet. daarom doen scholen beter zélf iets. Als scholen dan hun leerlingen verplichten om mee te doen, volgt de school eigenlijk volledig de wetgeving. Als de school duidelijk motiveert waarom ze deelneemt en als dat kadert binnen het pedagogisch project", zegt Pieter-Jan Crombez van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

"Het klimaat is een belangrijk aspect in onze leerplannen, daarom is het goed dat de scholen zelf actie ondernemen, samen met de leerlingen. Dat is goed voor het educatieve luik en ook als sensibilisering."

Gemeenschapsonderwijs: "In gesprek met ouders"

Bij het gemeenschapsonderwijs klinkt min of meer dezelfde klok. Ook daar steun dus voor de scholen. "Het moet kunnen dat scholen een klimaatactie organiseren als extra muros-activiteit. Belangrijk is dat scholen heel goed communiceren over de keuzes die ze daarbij maken. Leerlingen zijn inderdaad in principe verplicht om aan dergelijke uitstappen deel te nemen. We raden scholen aan om het gesprek aan te gaan met die ouders die zich niet kunnen vinden in de keuze van de school", zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs. 

We raden scholen aan om het gesprek aan te gaan met die ouders die zich niet kunnen vinden in de keuze"

Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder gemeenschapsonderwijs

En wat als ouders zich dan toch verzetten? "Dan vragen wij dat de scholen alternatieve activiteiten voorzien, die toch ook wel het thema in beeld plaatsen. Alles rond klimaat is nu eenmaal zeer actueel", zegt Verdyck. "Dit gaat over iets wat past in het pedagogische verhaal, wij zijn van mening dat dit geen politieke activiteit is. Het gaat over de opvoeding van jongeren tot actieve burgers. Het doet hen ook zeer bewust naar mens en milieu kijken."

"Goed voor de kritische geest"

Crevits benadrukt overigens zelf dat ze de discussie de moeite waard vindt. "Mag ik het als minister van Onderwijs een goede zaak vinden dat het klimaat op zoveel plaatsen een thema is? Ook het engagement bij jongeren is een goede zaak. Het is belangrijk dat je dat aan bod kunt laten komen. Ook dat is vorming. Het is ook goed dat bijvoorbeeld de discussie rond kernenergie op school gevoerd wordt. Dat is een goede zaak voor de alertheid en de kritische geest."

Maar, zo waarschuwt ze scholen en leerkrachten nogmaals: "Zorg ervoor dat je bij het thema blijft en dat je niet actief aan politiek gaat doen."

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder minister Cevits in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen