AFP or licensors

Voorzitter Europees Parlement onder vuur door uitspraken over fascistische dictator Mussolini 

De voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan Antonio Tajani, kreeg gisteravond felle kritiek om zijn opvallende uitspraken over Benito Mussolini, de Italiaanse fascistische dictator. Mussolini “heeft enkele positieve dingen gedaan”, aldus Tajani. Ondertussen heeft hij zich geëxcuseerd. 

Tajani deed onder andere volgende uitspraak in een interview met de Italiaanse zender Radio24: “Hij heeft positieve dingen gedaan om de infrastructuur in ons land op te bouwen. Voor hij de oorlog heeft verklaard aan de hele wereld in navolging van Hitler. Voor hij raciale wetten invoerde. En voor de tragische Matteotti-affaire.”

Mussolini voerde een fascistisch bewind in Italië van 1922 tot 1943. Giacomo Matteotti was een politieke tegenstander van Mussolini die werd vermoord door een fascistische groep. Het is nooit duidelijk geweest of dit in opdracht gebeurde van de dictator of niet. De raciale wetten werden in 1938 ingevoerd tegen onder andere het Joodse volk. Mussolini was een belangrijke bondgenoot van Adolf Hitler in de Tweede Wereldoorlog.

Ik ben geen fascist, ik ben nooit fascist geweest. Maar als we eerlijk moeten zijn, bouwde hij wegen, bruggen en gebouwen

Reacties

Udo Bullman, fractieleider van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement, reageerde dat deze uitspraken “ongelooflijk” zijn. "Hoe kan de president van het Europees Parlement er niet in slagen om de aard van fascisme te erkennen?", schreef hij op Twitter. Ook Lynn Boylan, een Iers Europees Parlementslid, reageerde verontwaardigd op Twitter: "Mussolini, hij mag misschien verantwoordelijk zijn voor meer dan 430.000 moorden, maar hey kijk naar zijn wegen en bruggen!"

(lees verder onder tweets)

Philippe Lamberts, Belgisch Europarlementslid voor Ecolo en vicevoorzitter van de fractie van de Groenen, heeft ook gereageerd tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement deze middag. Hij stelt dat Tajani zijn uitspraken moet terugnemen of moet opstappen. “Het is niet de eerste keer dat Tajani flirt met extreemrechts. Daarnaast is het ook niet de eerste keer dat hij zijn positie als voorzitter van het Europees Parlement misbruikt voor Italiaanse binnenlandse doeleinden.” De reactie werd dan ook op applaus onthaald door de andere Europarlementsleden. 

Al snel reageerde ook Tajani zelf op het controversiële interview. “Zij die manipuleren wat ik heb gezegd over het fascisme zouden zich moeten schamen. Ik ben altijd een overtuigde antifascist geweest en zal niet toelaten dat anderen iets anders suggereren. De fascistische dictatuur, de raciale wetten en de doden die hierdoor veroorzaakt zijn, zijn de donkerste pagina's in de Italiaanse en Europese geschiedenis.”

Vorige maand kwam Tajani al in opspraak toen de Sloveense en Kroatische staatsleiders hem veroordeelden over uitspraken waarbij hij het had over het Italiaanse Istrië en Dalmatië. Een deel van Dalmatië werd bezet door fascistisch Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De twee gebieden maken deel uit van het huidige Slovenië en Kroatië.

Excuses

Tajani bood vanmiddag zijn excuses aan voor de aanstootgevende uitspraken van gisteravond. Dat gebeurde onder druk van het halfrond in Straatsburg. Hij verklaarde het volgende:

“Als een overtuigd antifascist verontschuldig ik me tegenover iedereen die aanstoot nam aan wat ik zei, wat op geen enkele manier was bedoeld om een antidemocratisch en totalitair regime te rechtvaardigen of te relativeren.”

Meest gelezen