AFP or licensors

Europees president Donald Tusk: "Uitstel voor brexit mogelijk mits grondig hervormde strategie"

Als Groot-Brittannië het signaal geeft dat ze een nieuwe brexit-strategie zullen uitwerken is Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, bereid om een “lang uitstel” van de brexit toe te kennen. Dat zegt hij op Twitter. Als May langer uitstel wil vragen aan de Europese Unie moet ze een plan op tafel leggen waar het Brits parlement achterstaat. Een lang uitstel betekent ook dat de Britten verplicht zijn deel te nemen aan de Europese verkiezingen van mei 2019.

Gisteren stemde het Britse parlement dat ze niet uit de Europese Unie willen stappen zonder akkoord, maar eerder stemden ze tegen het akkoord dat op tafel lag. Daarom vraagt Theresa May vandaag in het parlement een technische verlenging tot 30 juni 2019. 

Volgens May is het bijna onmogelijk om tegen dan een duidelijk plan op tafel te leggen. De kans is dus groot dat de Britten in een uitstel-scenario terechtkomen. De Europese Unie was altijd tegen uitstel van de brexit. Enkel mits ‘grondige hervormingen’ van de huidige strategie, zal de Europese Unie overwegen om er toch mee in te stemmen.

Uitstel creëert meer tijd en ruimte voor verschillende opties. Iets wat de harde brexiteers altijd tegenhielden uit vrees dat de brexit er uiteindelijk niet komt. Wij zetten de belangrijkste opties voor u op een rijtje.

Nieuwe verkiezingen

Een langer uitstel van de brexit creëert de mogelijkheid om nieuwe verkiezingen te organiseren. Deze leiden tot een nieuwe regering in Groot-Brittannië die ook nieuwe keuzes kan maken als het aankomt op het lidmaatschap van de Europese Unie. Indien Groot-Brittannië in dit scenario terechtkomt, bestaat er dus de kans dat brexit er gewoon niet komt. 

Daarnaast kan het ook dat deze nieuwe regering tot een heel nieuwe onderhandelingspositie komt. Belangrijk voor de Europese Unie is dat er in dit geval wel een Britse consensus bestaat, en één waar de Europese Unie zich nadien ook in kan vinden. De plannen die tot nu toe op de Europese tafel lagen waren telkens een overeenkomst tussen May en de Europese Unie. In een uitstelscenario moet dit dus anders.

Tweede referendum

Er gaan al langer stemmen op om een nieuw bindend referendum te organiseren. Premier May blijft tegen, "brexit means brexit". Volgens haar zou het de Britse samenleving verder ontwrichten. Het verschil met het referendum van ondertussen bijna drie jaar geleden is dat er meer jongeren zouden stemmen en de kansen voor het remain-kamp groter zijn. 

Wint het remain-kamp in dit tweede referendum, gaat de brexit niet door. Haalt het leave-kamp ook deze keer een meerderheid, blijft de chaos even groot of wordt ze zelfs groter dan voordien. 

Noors model

Als de Britten in dit model meestappen worden ze lid van de Europese Economische Ruimte (EER), waardoor ze onder de interne markt van de Europese Unie vallen. Door lid te zijn van die EER moeten ze zich houden aan de Europese regels, maar hebben ze geen invloed meer op de totstandkoming van de regels. Daarnaast zouden ze ook nog moeten bijdragen aan het Europees budget. Ze zouden als het ware economisch dichtbij, maar feitelijk uit de Europese Unie staan. 

Lid douane-unie

Als Groot-Brittannië lid van de douane-unie zou blijven, dan wordt een van de grootste obstakels opgelost. De grens tussen Noord-Ierland en Ierland zou open kunnen blijven. Bovendien zou het lidmaatschap van de douane-unie ook andere eisen van de Britten inlossen. Zo zouden ze niet meer hoeven te voldoen aan de regels van vrij verkeer van personen en niet meer hoeven bij te dragen aan het Europees budget. Het grootste nadeel voor de Britten zit in het feit dat ze voor handelsverdragen afhankelijk blijven van de Europese Unie. 

Een douane-unie met Groot-Brittannië is de minst slechte oplossing
Geert Bourgeois (N-VA), lijsttrekker Europese lijst

Bekijk hieronder de items uit "Het journaal."

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen