IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Nederlandse onderzoekers: "Eén op de drie vrouwen kan minder goed functioneren, wegens menstruatieproblemen"

Menstruatieproblemen hebben een grote invloed op het dagelijks leven van vrouwen. Eén op de drie vrouwen die last hebben van ongesteldheid kan minder goed functioneren dan zij zou willen. Het oppakken van bepaalde huishoudelijke taken of zorgtaken is dan erg lastig. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 43.000 Nederlandse vrouwen. 

Het Radboudumc (Radboud universitair medisch centrum) in Nijmegen heeft een overzicht gemaakt van de impact van menstruatieproblemen op hun dagelijkse activiteiten. De bijna 43.000 vrouwen, tussen de 15 en 45 jaar, werden eind 2017 onderzocht. Eerst werd gekeken of én in hoeverre de vrouwen last hadden van menstruatie. Vervolgens werden ze online ondervraagd of de pijn zo hevig was, dat ze veelal huishoudelijke klussen of zorgtaken moesten neerleggen.

Uit het onderzoek blijkt dat de symptomen grote invloed hebben op "de kwaliteit van het leven van vrouwen en ook aanzienlijk zorggebruik in de gezondheidszorg vergen". In de resultaten staat dat 38 procent van de Nederlandse vrouwen die menstruatie hadden, dagelijkse taken niet of nauwelijks konden uitvoeren. Nog niet eens de helft van hen vertelde aan familie, vrienden of collega’s dat de menstruatieproblemen de redenen waren voor het neerleggen van bepaalde (huishoudelijke) taken. 

Dialoog over menstruatie

Andere klachten bij vrouwen met menstruatie bleken "ernstig vaginaal bloedverlies", depressiviteit en vermoeidheid te zijn.

Het is tijd om een maatschappelijke dialoog te openen en het onderwijs voor zowel patiënten als artsen te verbeteren

Onderzoekers Radboudumc

De onderzoekers roepen op om meer zorg te bieden voor de vrouwen die kampen met ernstige menstruatieklachten. "Het is tijd om een maatschappelijke dialoog te openen en het onderwijs voor zowel patiënten als artsen te verbeteren."

Verantwoording onderzoek

Er is wel sprake van een vertekend beeld bij het aflezen van de resultaten. Volgens de onderzoekers heeft er hoogstwaarschijnlijk een "selection bias" meegespeeld bij de selectie van de respondenten. Het onderzoek van het Radboudumc is namelijk op online vragenlijsten gebaseerd. Dat betekent in dit geval dat vrouwen die bekend zijn met de klachten, daardoor waarschijnlijk eerder geneigd waren de enquête in te vullen.

Meest gelezen