IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

"Eén op de drie vrouwen stopt met dagelijkse activiteiten vanwege menstruatieproblemen"

Menstruatie heeft een grote invloed op het dagelijks leven van vrouwen. Eén op de drie vrouwen die last hebben van ongesteldheid is niet in staat om het alledaagse werk op te pakken. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 43.000 Nederlandse vrouwen. 

Het Radboudumc (Radboud universitair medisch centrum) in Nijmegen heeft een overzicht gemaakt van de impact van menstruatieproblemen op hun dagelijkse activiteiten. De bijna 43.000 vrouwen, tussen de 15 en 45 jaar, werden eind 2017 onderzocht. Eerst werd gekeken of én in hoeverre de vrouwen last hadden van menstruatie. Vervolgens werden ze ondervraagd of de pijn zo hevig was, dat ze hun werk moesten neerleggen.

Uit het onderzoek blijkt dat de symptomen grote invloed hebben op "de kwaliteit van het leven van vrouwen en ook aanzienlijk zorggebruik in de gezondheidszorg vergen". 38 procent van de vrouwen die menstruatie hadden, bleek niet in staat te zijn om hun dagelijkse leven op te pakken. Nog niet eens de helft van hen vertelde aan familie, vrienden of collega’s dat de menstruatieproblemen de redenen waren voor het neerleggen van bepaalde taken. 

Dialoog over menstruatie

De meest gehoorde klachten bij vrouwen met menstruatie bleken de bloedingen, stemmingsstoornissen en vermoeidheid.

Het is tijd om een maatschappelijke dialoog te openen en het onderwijs voor zowel patiënten als artsen te verbeteren

Onderzoekers Radboudumc

De onderzoekers roepen op om meer zorg te bieden voor de vrouwen die kampen met menstruatieklachten. "Het is tijd om een maatschappelijke dialoog te openen en het onderwijs voor zowel patiënten als artsen te verbeteren."