Belgisch groentebedrijf Greenyard schrapt wereldwijd 422 jobs

Het distributiebedrijf Greenyard heeft een transformatieplan klaar. Efficiëntie en een kortere keten tussen teler en consument zouden 422 jobs overbodig maken. Wereldwijd heeft het bedrijf in groenten en fruit 9.000 mensen in dienst. 

De hoofdzetel van Greenyard staat in België. Het bedrijf neemt de keten tussen teler en consument voor zijn rekening, de distributie dus. Ze doen dat voor verse, diepvries- en blikvoeding. Vooral in de eerste sector willen ze 'transformeren'. De band tussen teler en supermarkt moet nauwer, vinden ze. Concreet gaat het om telers aan supermarkten in de buurt laten leveren en ook het meer afstemmen van vraag en aanbod. Daarbovenop moet het kostenbeheer beter. 

In de plannen die voorliggen, sneuvelen 422 jobs. Vooral Duitsland en Groot-Brittannië worden getroffen. Het jobverlies in België zou beperkt blijven en allemaal via natuurlijke afvloeiing verlopen. Dat kan door personeel niet te vervangen dat bijvoorbeeld op pensioen gaat of werknemers die uit eigen beweging het bedrijf verlaten voor een andere job.

Meest gelezen