Verken het best bewaarde stukje Atlantikwall met een tablet

Op het domein van Raversijde bij Oostende heropent dit weekend opnieuw "Batterij Aachen", dat is het best bewaarde deel van de Duitse kustverdedigingslinie uit de Eerste Wereldoorlog. Bezoekers kunnen de kanonnen en observatiebunkers opnieuw bezoeken na jarenlange renovatie, en dat allemaal met de tablet in de hand.

"Batterij Aachen" is de enige Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog die nog zo goed bewaard is. Het complex is gebouwd op het toenmalige koninklijke domein in 1915 en moest de havens van Zeebrugge en Oostende beschermen. Later tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers het complex nog uitgebreid.

Het werd vanaf 1942 deel van de zogenoemde Atlantikwall, dat was een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie van nazi-Duitsland. Met die linie wilden de nazi’s een geallieerde invasie voorkomen in de door hen bezette gebieden. Na de Tweede Wereldoorlog heeft prins Karel het mee helpen erkennen als militair erfgoed.

3,5 miljoen euro

Het hele complex bestaat uit twee observatiebunkers, vier geschutstellingen en een bomvrije schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er nog bakstenen loopgraven en bunkers toegevoegd aan de batterij. Het complex is in 2016 voor het publiek gesloten voor grondige renovatie tegen waterinsijpeling, vochtproblemen en zoutaantasting.

Nu opent de Batterij Aachen opnieuw de deuren. De bezoeker kan zelf met de tablet in de hand op het terrein ervaren hoe de batterij er tijdens de oorlog uitzag. U kunt er zelf ook ondervinden hoe het voelt om het einde van een beschieting af te wachten. Allemaal vanuit het standpunt van de Duitse soldaat, wat opmerkelijk is. Er staat ook een betonnen replica van een WOI-kanon. 

Het hele wandelpad is rolstoelvriendelijk gemaakt. De totale kostprijs voor de restauratie bedraagt 3,5 miljoen euro. Het is dit weekend overigens gratis te bezoeken.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen