Brussels Airport ondervindt verlies door nationale staking

Brussels Airport heeft in februari zo’n 60.000 minder passagiers en 52.169 ton minder vracht behandeld dan in februari vorig jaar. Dat is het gevolg van de nationale staking van 13 februari, zegt de luchthaven. 

De luchthaven in Zaventem kreeg in februari 1,64 miljoen reizigers over de vloer, dat is 0,5 procent minder dan in februari 2018. Eenzelfde trend geldt voor het vrachtvervoer. Het vrachtvolume lag 2,1 procent lager dan een jaar geleden. Tijdens de nationale staking was er ook een staking bij luchtverkeersleider skeyes. Daardoor was er gedurende 24 uur geen luchtverkeer mogelijk in het Belgische luchtruim. Brussels Airport moest bijna 600 passagiers- en vrachtvluchten annuleren.

Zonder de staking zouden we een lichte stijging opgetekend hebben
Arnaud Feist, topman Brussels Airport

De aanleiding voor de nationale staking was het mislukken van het loonoverleg. De vakbonden vonden de loonmarge te beperkt. Eind februari kwam er toch een ontwerpakkoord uit de bus, waardoor de lonen dit en volgend jaar met maximaal 1,1 procent zouden kunnen stijgen, bovenop de index. De sociale partners raadplegen nog hun achterban. Als zij het goedkeuren, moet de regering het nog uitvoeren.

Meest gelezen