© HBO

Drie Franse Michael Jackson-fanclubs spannen proces aan tegen getuigen uit "Leaving Neverland"

Drie Franse fanclubs van Michael Jackson spannen een proces aan tegen Wade Robson en James Safechuck, die  in de documentaire "Leaving Neverland" zeggen dat de overleden popster hen jarenlang seksueel misbruikt heeft. Ze beschuldigen hen van de "aantasting van de nagedachtenis van een overledene". De Belgische Michael Jackson-fanclub Unity! heeft geen plannen om juridische stappen te zetten na het zien van de documentaire. 

In de vier uur durende documentaire "Leaving Neverland" vertellen Wade Robson en James Safechuck hoe ze als kind Michael Jackson persoonlijk leerden kennen, hoe ze op Neverland Ranch (het domein waar Michael Jackson woonde van 1988 tot 2003) werden uitgenodigd, hoe ze door hem verwend en verleid werden en dat ze uiteindelijk ook seksueel misbruikt werden.  

De HBO-documentaire "Leaving Neverland" werd begin maart in de VS uitgezonden en was snel daarna ook al in verschillende Europese landen op televisie en online te zien. In de documentaire zitten enkel getuigenissen, van deze twee mannen en hun familie. Een eenzijdige documentaire, is dan ook een al vaak gehoorde kritiek.

Wade Robson en James Safechuck worden nu in Frankrijk gedagvaard. "De verenigingen "Michael Jackson Community", "MJ Street" en "On the line" willen een principiële veroordeling", legt hun advocaat Emmanuel Ludot uit aan het persagentschap AFP. 

Een eerste hoorzetting bij de rechtbank van eerste aanleg in Orléans is vastgelegd op 4 juli.  "Leaving Neverland" is een "echte lynchpartij"  waarin "Robson en Safechuck zich schuldig maakten aan de ernstige en grove aantasting van de nagedachtenis van een overledene", klinkt het in de dagvaarding.

De drie fanclubs in Frankrijk eisen een symbolische euro schadevergoeding en een terugbetaling van 10.000 euro juridische kosten. 

Belgische fanclub Unity! volgt Franse voorbeeld niet

De Belgische Michael Jackson-fanclub Unity! is niet van plan om juridische stappen te zetten, vertelt Vincent De Cock aan VRT NWS. "Het is een heel delicaat onderwerp. Wij bieden informatie aan via onze Facebookpagina en geven mensen zo de kans om zelf na te gaan wat er achter de documentaire zit. Zo kan iedereen zijn eigen mening vormen."

Meest gelezen