Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Europese Commissie maakt zich op voor nieuwe megaboete voor Google

De Europese Commissie maakt zich op om de Amerikaanse techreus Google opnieuw met een boete op te zadelen voor misbruik van zijn dominante marktpositie. Dat vernam het Franse persagentschap AFP van verschillende bronnen. Dit keer zou het gaan om inbreuken door de Google-advertentiemakelaar AdSense.

Google zou zijn dominante marktpositie in de online advertentiemarkt misbruiken om zijn concurrenten te verhinderen de lucratieve markt binnen te geraken. Concreet: bedrijven die van AdSense gebruikmaken, worden verhinderd om op hun platformen reclame te publiceren voor de concurrenten van Google.

Google kreeg eerder al twee keer een boete van de Europese Commissie, ook al voor misbruik van de dominante positie. In juli vorig jaar kreeg de Amerikaanse techreus een recordbedrag van 4,34 miljard euro opgelegd omdat het de positie van besturingssysteem Android had misbruikt om zo de Google-zoekmachine te bevoordelen. In juni 2017 ging het om een boete van 2,42 miljard euro, omdat het bedrijf misbruik maakte van de dominante marktpositie van zijn zoekmachine om zijn online shoppingdienst Google Shopping een onrechtmatig voordeel te geven op de concurrenten. Google vocht twee beslissingen aan voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Volgens het Franse persagentschap neemt de Europese Commissie volgende week, vermoedelijk woensdag, een beslissing. De Commissie zelf reageert voorlopig niet.

Begin maart had Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager al verklaard dat haar diensten de laatste hand legden aan de zaak rond AdSense. Theoretisch kan de boete oplopen tot maximum 10 procent van de wereldwijde omzet van Google-moederbedrijf Alphabet. Die bedroeg vorig jaar 136,8 miljard dollar, of iets meer dan 120 miljard euro.
            

Meest gelezen