Videospeler inladen...

BNP Paribas Fortis wil vier op de tien kantoren sluiten

De bank BNP Paribas Fortis wil de komende drie jaar 267 van de 678 kantoren sluiten. Eind vorig jaar kondigde de bank nog aan dat er 62 kantoren zouden sluiten, maar nu wil de bank dus zowat vier op de tien kantoren dicht, waarvan nog 86 dit jaar. BNP Paribas Fortis zal ook 2.800 banen schrappen en 600 nieuwe werkkrachten aanwerven. De socialistische vakbond BBTK gaat akkoord met dat banenverlies, omdat er geen naakte ontslagen zouden zijn. 

Digitale omslag

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, wil zowat vier op de tien kantoren sluiten. Dat maakte de bank vanmorgen bekend. De afbouw komt er omdat klanten steeds vaker digitaal bankieren, via computer, tablet of smartphone, en dus minder vaak hun kantoor binnenstappen. Eind vorig jaar klonk het nog dat er 62 kantoren dicht moesten, maar nu wil de bank dus 267 kantoren sluiten tegen eind 2021, waarvan al 86 dit jaar. 

"Enerzijds daalt het aantal bezoek aan de bankkantoren. Anderzijds stijgt het aantal interacties via digitale kanalen", zegt Michael Anseeuw, manager retailbankieren bij BNP Paribas Fortis. "Maar veertien procent van de klanten maakt énkel gebruik van de kantoren. De overgrote meerderheid, meer dan 85 procent, werkt deels met de kantoren, en deels met de digitale kanalen. In die groep worden de digitale kanalen ook steeds belangrijker", klinkt het. 

Maar veertien procent van de klanten maakt énkel gebruik van de kantoren. De overgrote meerderheid, meer dan 85 procent, werkt deels met de kantoren, en deels met de digitale kanalen. In die groep worden de digitale kanalen ook steeds belangrijker

Michael Anseeuw, manager retailbankieren bij BNP Paribas Fortis

De socialistische vakbond BBTK was tot nu niet op de hoogte van die extra sluitingen. Maar volgens vakbondsafgevaardigde Herwig Van Doorsselaer ligt het wel in de lijn van de verwachtingen. België staat namelijk op de tweede plaats in Europa op het vlak van dichtheid van bankkantoren. "We voelen nu al in kleine en middelgrote kantoren dat er niet genoeg expertise aanwezig is om de klanten te bedienen. We gaan nu naar minder, maar grotere kantoren", zegt Van Doorsselaer. 

97 procent van de Belgen zou een kantoor op tien minuten rijden van zijn woonplaats behouden

Herwig Van Doorsselaer, socialistische vakbond BBTK

Geen gedwongen ontslagen

Eerder bereikte de bank een principeakkoord met de christelijke en socialistische vakbond over 2.200 banen (1 op 6) die verdwijnen. Eigenlijk schrapt de bank in totaal 2.800 banen op drie jaar tijd, maar er worden tegelijk 600 nieuwe werkkrachten aangeworven, wat het totaal op een banenverlies van 2.200 brengt. Bij de nieuwe aanwervingen gaat het vooral om digitale profielen.

Het engagement is duidelijk: geen naakte ontslagen en geen brugpensioenen in deze bank 

Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis

De vakbond neemt vrede met dat banenverlies, want ook vanmorgen werd hen beloofd dat er geen gedwongen ontslagen komen. "Wij werken noch met naakte ontslagen, noch met SWT-situaties (het vroegere brugpensioen, red.)", zegt CEO Max Jadot duidelijk.

"800 à 1000 mensen vertrekken op vrijwillige basis bij de hoogste leeftijdsklasse. Daar hebben we ook budget voor", zegt Jadot. Voor die groep geldt een "eindeloopbaanformule": ze behouden een deel van hun loon, maar stoppen vroeger met werken. De overige 1.800 banen die verdwijnen, zullen vooral worden gehaald bij mensen die op pensioen gaan, zogenoemde "natuurlijke afvloeiingen". 

Hetzelfde is te horen bij minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V). "Men heeft mij bevestigd dat het gaat om interne en externe mobiliteit, zonder naakte ontslagen", zegt Peeters. "Men heeft vandaag enkel bekend gemaakt hoe dat concreet zal gaan."

Deze morgen maakte de bank ook bekend dat de groep vorig jaar een nettowinst van 1,9 miljard boekte. In België (-2,0 procent) en Luxemburg lagen de inkomsten lager. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":    

Videospeler inladen...

Onze reporter Ihsane Chioua Lekhli staat bij het kantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel. Herbekijk hieronder haar toelichting in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen