Videospeler inladen...

Frans consortium mag nieuwe Belgische mijnenjagers bouwen

België gaat zes nieuwe mijnenjagers kopen bij een consortium van de Franse bedrijven Naval Group en ECA-Robotics. De Franse bedrijven beloven een belangrijke economische return, in het bijzonder voor Zeebrugge.

Vorig jaar besliste de regering dat Defensie zes nieuwe mijnenjagers mag kopen, een investering van 1,1 miljard euro. Een bestelling die samen wordt geplaatst met het Nederlandse leger, dat ook zes mijnenjagers aankoopt.

Voor de bouw van de vaartuigen waren er verschillende kandidaten: een Frans consortium, een Nederlands-Belgische samenwerking en een consortium van Franse en Belgische spelers. Het is uiteindelijk de samenwerking van de Franse spelers Naval Group en ECA-Robotics die het order heeft binnengehaald. De nieuwe mijnenjagers zullen tussen 2024 en 2030 worden geleverd.

Zij beloven 1,6 miljard euro toegevoegde waarde, een fabriek in Zeebrugge en twee onderzoekscentra, goed voor gemiddeld 350 banen gedurende twintig jaar. West-Vlaams CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert spreekt tevreden over "veel en mooie technologische toekomstjobs voor Zeebrugge".

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen